Hae Anna&Ellit-sivustolta

Haukimureke

Viestiketju osiossa 'Omat ruokaohjeet' , käynnistäjänä eevuska, 29.10.2007.

  1. eevuska Foodie-lady Espoosta

    liittynyt:
    27.06.2006
    Viestejä:
    1 009
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sain perjantaina ystävältäni haukea. Koska siinä on melkoisesti ruotoja, mietin mitä valmistaisin. Kokonaisena tai fileenä en viitsinyt kypsentää, kun siitä tulee sanomista (en aina jaksa kuunnella sitä lasten marinaa ruodoista!) Kodin Pellervossa oli haukimurekkeen ohje ja päätin tehdä sen. Tosin laitoin tuota Seafood 6 Fish-maustetta kyllä varmaan tuplasti enemmän kuin ohjeessa. Punajuurikastike oli hyvää. Helppo tehdä varsinkin etikkapunajuurista.

    Helppo haukimureke
    6 annosta
    1 pieni sipuli
    500 g haukifileitä
    2 kananmunaa
    2 rkl perunajauhoja
    1 tl Seafood & Fish -mausteseosta
    0,5 tl suolaa
    2 tl kuivattua tilliä
    2 dl ruokakermaa (rasvaa 5 %)
    1 dl vettä
    Punajuurikastike:
    1 kirpeä omena
    5 cm:n pätkä purjoa
    3 keitettyä tai etikoitua punajuurta
    0,5 dl auringonkukansiemeniä tai manteleita
    (1–2 rkl viinietikkaa)
    suolaa
    0,25 tl mustapippurirouhetta
    n. 1 dl öljyä
     
  2. eevuska Foodie-lady Espoosta

    liittynyt:
    27.06.2006
    Viestejä:
    1 009
    Saadut tykkäykset:
    0
    valmistusohje jäi :)
    Jauha kuorittu ja paloiteltu sipuli monitoimikoneessa. Lisää kalat, jauha hienoksi. Lisää munat koneen käydessä, mausta ja kaada lopuksi sekaan kerma, sekoita kuohkeaksi. Voitele noin litran vetoinen pitkänomainen tai pyöreä vuoka. Levitä massa vuokaan ja peitä foliolla. Nosta murekevuoka syvään vuokaan. Kaada uloimpaan vuokaan kuumaa vettä ja nosta vuoat 200 asteiseen uuniin. Kypsennä noin tunti.
    Valmista murekkeen kypsyessä kastike. Kuori omena, poista siemenkota ja leikkaa lohkoiksi. Suikaloi huuhdeltu purjopala. Kuori keitetyt punajuuret ja lohko ne.
    Rouhi monitoimikoneella tai sauvasekoittimella auringonkukansiemenet. Lisää omenalohkot, purjo ja punajuuret. Soseuta tasaiseksi. Mausta viinietikalla ja pippurilla. Jos käytät säilöttyjä punajuuria, unohda viinietikka.
    Lisää öljy vähitellen koko ajan sekoittaen, kunnes seos on kastikemaista. Nosta jääkaappiin.
     
  3. sirpaP Vierailija

    Kokeile seuraavan kerran tätä Juhlavaa kalapateeta (ohje muistaakseni Pro Kala)

    8 annosta

    200 g haukifileitä
    200 ahventa tai kuhaa fileinä
    1 tl suolaa
    0,25 tl jauhettua valkopippuria
    2 valkuaista
    1 dl kylmää kuivaa valkoviiniä
    4 dl kylmää ruoka- tai kuohukermaa
    Täyte:
    2 kiinteää tomaattia
    6-8 keitettyä vihreää parsaa
    1 tl timjaminlehtiä

    Laita jääkaappikylmät kalafileet, suola, valkopippuri ja valkuaiset monitoimikoneeseen ja jauha tasaiseksi massaksi. Lisää vähitellen viini ja kerma massaan koneen käydessä. Vuoraa reilu litran vetoinen pitkänomainen vuoka leivinpaperilla niin, että paperia riittää peittämään kalapatee. Laita puolet kalamassasta vuokaan. Kuutioi tomaatit pieneksi kuutioiksi ja ripottele puolet niistä vuokaan. Levitä parsat tomaattien päälle ja niiden päälle loput tomaatit. Kaada loppu kalamassa vuokaan, tasoita pinta ja taita leivinpaperi massan päälle kevyesti. Kypsennä 175 asteessa uunissa vesihauteessa n.1 tunti 15 minuuttia. Anna levähtää hetki ja kumoa tarjolle. Tarjoa lämpimänä kylmän kastikkeen (yrteillä maustetun majoneesi-kermaviilikastikkeen) tai kylmänä lämpimän (esim. hollandaise) kastikkeen kanssa.
     
  4. Kuinka iso patee tuosta tulee, kun siinä on noin paljon kalaa eli 200 ahventa ja 200 g haukea?
     
  5. sirpap Vierailija

    siitä tulee sellainen leipävuoallinen, olisko 1,5 litran.
    Mutta se vuoka ei siis tule täyteen pateeseosta. Eikä 400 g kalaa ole iso määrä 8:lle.
     
  6. Jx

    liittynyt:
    03.07.2006
    Viestejä:
    20 645
    Saadut tykkäykset:
    0
    400g kalaa ei ole suuri määrä, mutta 200 kalaa taas on. Miten tuo ohje nyt pitää tulkita? Tuleeko siihen siis 200 g avenia vaiko 200 ahventa, kuten ohjeessasi luki?
     
  7. sirpaP Vierailija

    lyöntivirhe, 200 g ahven tai kuhafileitä.

    Hei ihan oikeasti, luulitteko tosiaan että 200 kalaa??? Ja vielä kun annoksia on kahdeksalle. Järkeä peliin! :)
     
  8. 444 Vierailija

    Ei millään pahalla, mutta oletko oikeasti noin tyhmä?? vai pitääkö vaan päästä vinoilemaan?
     
  9. Jx

    liittynyt:
    03.07.2006
    Viestejä:
    20 645
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mistä kyseistä reseptiä tuntematon voi olla varma mitä reseptin kirjoittaja tarkoittaa. Kysyvä ei tieltä eksy sanotaan.
     
  10. 444 Vierailija

    Selvensi asiaa, kiitos vastauksestasi.
     
  11. Gilmoren tyttö

    liittynyt:
    28.06.2006
    Viestejä:
    1 598
    Saadut tykkäykset:
    0
    Yleensä olen ollut sitä mieltä, että Jx on ihan asiallinen, mutta tämä nyt oli vähän ilkeä kommentti... Ohjeen antanut tarkoitti tietenkin, totta kai, että ruokaan tulee 200 g haukifileitä, mutta 200 kpl ahventa tai kuhaa fileinä! Ikävä vain, ettei ohjeen antanut kertonut sitä, että minkäkokoisista ahven- tai kuhafileistä on kyse, sillä onhan niitä kalojakin eri kokoisina...

    No palataksemme todellisuuteen, jos ohjeen antanut olisi kertonut vaikkapa että 200 g haukifileitä ja 2 ahventa tai kuhaa fileinä, silloin olisi voinut olettaa, että joko ohjeesta on jäänyt puuttumaan jotakin tai hän todellakin tarkoittaa kahta kappaletta.
     

Jaa tämä sivu