Leipä- ja sämpyläohjeita

Viestiketju osiossa 'Omat ruokaohjeet' , käynnistäjänä MrsM, 02.10.2008.

  1. MrsM Vierailija

    Kerättäisiinkö tähän ketjuun hyviä leipä- ja sämpyläohjeita? Aika moni tuntuu itse leipovansa leivät ja monilla tuntuu olevan halua tähän. Minulla ei valitettavasti ole antaa yhtään ohjetta, sillä olen vasta ihan aloittelija tällä leipomisuralla, mutta halua leipoa kyllä on.
     
  2. Jx

    liittynyt:
    03.07.2006
    Viestejä:
    20 638
    Saadut tykkäykset:
    0
    8 dl kädenlämpöistä vettä
    hieman suolaa
    1 hiiva
    hieman hunajaa (1 -2 tl)
    kauraleseitä
    kaurahiutaleita
    hiivaleipäjauhoja
    Tästä voi tehdä leipiä tai sämpylöitä
     
  3. Jx

    liittynyt:
    03.07.2006
    Viestejä:
    20 638
    Saadut tykkäykset:
    0
    Paistolämpötiloja enkä paistoaikoja en laittanut sillä sähköuunissa ne kuitenkin ovat aivan jotain muuta kuin minun uunissani. Jauhojen määrääkään en laittanut, kun en ole koskaan mitannut. Kokemus opettaa yleensä tuon jauhojen oikean määrän. Tuossa minun ohjeessani jokainen voi itse valita jauhojen suhteet. Leivät ja sämpylät aistetaan sopivassa lämpötilassa kypsäksi.
     
  4. Meilla suosikkeja ovat porkkanasampylat. Minakaan en koskaan mittaa aineksia, joten mitat ovat suuntaa antavia

    5 dl vetta
    noin 25 g hiivaa
    1 rkl hunajaa
    ripaus suolaa
    noin 4 porkkanaa hienoksi raastettuna
    noin 2 dl kauraleseita
    jauhoja
    pari rkl oljya tai sulatettua margariinia
    pinnalle unikon siemenia
     
  5. ode58

    liittynyt:
    21.06.2006
    Viestejä:
    853
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nyt rupesi hirveästi tekemään mieli leipoa sämpylöitä! Aineitakin löytyisi, paitsi kauraleseitä, mutta ne voi varmaan korvata kaurahiutaleilla. Olen sairauslomalla kotona ja vähän tuppaa olemaan tekemisen puutetta.

    Kuopus tulee koulusta ja autokoulusta iltapäivällä, joten voisinkin pyöräyttää porkkanasämpylöitä! Kiitos vinkistä angloelli!
     
  6. Keiton kaveriksi teen usein focaccia tyyppista pannuleipaa. Eli perusleipataikina levitetaan pellille ja paalle laitettaan rosmariinia, mustia oliiveja, merisuolaa ja oliivioljya. Myos punasipuli-rosmariiniyhdistelma on hyva. (Kuullota sipulit ensin).
     
  7. Jx

    liittynyt:
    03.07.2006
    Viestejä:
    20 638
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jos sinulla on vaikka ruisjauhoja korvaa kauraleseet vaikka niillä tai miten olisi ohrajauhot. Minulla oli viimeksi sämpylöitä tehdessäni jauhoina kauraleseet, ruisjauhot sekä hiivaleipäjauhot. Ruisjauhoja laitoin siksi, kun epäilin, ettei hiivaleipäjauhot olisi riittäneet. Tuli ihan hyviä sämpylöitä. Leseet voi myös jättää pois korvaamatta niitä millään ja laittamalla sitä ns. pääosajauhoa sitten sen verran enemmän.
     
  8. mielipide tämäkin Vierailija

    Hmmmmm.... Ode58 vaikuttaa sen verran konkarilta keittiössä, että tuskin kaipaa tuollaisia perusneuvoja... :)
    (Anteeksi nyt kun sotkin ketjun!!)
     
  9. Jx

    liittynyt:
    03.07.2006
    Viestejä:
    20 638
    Saadut tykkäykset:
    0
    Omenasämpylät
    8 dl vettä
    1 hiiva
    noin 10 kpl kotimaisia omenoita kuorittuna ja raastettuna (määrä riippuu omenoiden koosta)
    rusinoita
    hieman suolaa
    kaurahiutaleita
    hiivaleipäjauhoja

    Paistetaan sopivassa lämpötilassa kypsiksi
     
  10. ode58

    liittynyt:
    21.06.2006
    Viestejä:
    853
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ruis- sen paremmin kuin ohrajauhoja ei kaapista löydy. Oletko sitä mieltä, että vehnäjauhoista ja kaurahiutaleista ei sämpylät onnistu?

    Olen joskus tehnyt "sämpylän tapaisia tekeleitä" jämäksi jääneestä kaurapuurosta lisäämällä siihen vehnäjauhoja ja hiivaa etc. ja ne ovat kyllä maistuneet erinomaisen hyviltä. Eivät ehkä maailman kauneimpia, mutta hyviä kuitenkin.

    Samoin voi muuten tehdä sämpylöitä esim. käytetyistä kaljamaltaista (jos nyt joku kotikaljaa enää tekee maltaista) tai yleensä mistä vaan puuronjämästä. Lapseni usein pienenä ollessaa suorastaan pyysivät keittämään paljon puuroa, jotta saisivat sitten sämpylöitä lopusta.
     
  11. Jx

    liittynyt:
    03.07.2006
    Viestejä:
    20 638
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pelkistä vehnäjauhoista ja kaurahiutaleistakin tulee sämpylöitä ja jopa pelkistä vehnäjauhoistakin, jos tiukka paikka on eikä kauppaan viitsi lähteä. Onhan ne hampurilaissämpylät (hampurilais kuppiloiden tavalliiset siis) pelkistä vehnäjauhoista.
     
  12. Jx

    liittynyt:
    03.07.2006
    Viestejä:
    20 638
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ode kysyi minä vastasin.
     
  13. mielipide tämäkin Vierailija

    Anteeksi, en huomannut Oden kysymystä. (Oliko kysymys, mielestäni ei, toteamus vain?)
     
  14. ode... Vierailija

    ei kysynyt, vaan totesi, että leseet voi varmaan korvata hiutaleilla. Kysymys olisi kuulunut, voiko korvata...
     
  15. Jx

    liittynyt:
    03.07.2006
    Viestejä:
    20 638
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ihan miten vaan. Toivottavasti vastaukseni ei loukannut sinua kuitenkaan.
     

  16. Ole hyva vaan! Leseet voi tosiaan korvata kaurahiutaleilla ja jauhojakin voi vaihdella ja sekoitella.

    Tuli viela noista "jamaruuista" mieleen perunarieskat. Teen usein perunamuusia tahalani ylimaaraista. Nama maistuvat mielestani parhailta heti tuoreina.

    noin 6 dl perunamuusia
    1 muna
    (suolaa)
    ohra- tai vehnajauhoja

    Kaikki aineet vain sekoitetaan, muotoillaan ohuiksi latyiksi ja paistetaan. Jauhojen maara riippuu siita kuinka loysaa muusia on, joten en osaa yhtaan sanoa.

     
  17. ode58

    liittynyt:
    21.06.2006
    Viestejä:
    853
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuota perunarieskaa olisin halunnut kokeilla joskus, mutta en pysty millään tekemään niin paljoa perunamuusia,että sitä jäisi :)) Jostain syystä sitä menee meillä valtavasti, vaikka muuten perunankulutus ei ole mitenkään jättimäistä.

     
  18. Jx

    liittynyt:
    03.07.2006
    Viestejä:
    20 638
    Saadut tykkäykset:
    0
    Varsinkin ohrajauhoja käyttämällä noista rieskoista tulee herkullisia. Minäkin teen niitä joskus, mutta pelkkiä vehnäjauhoja käyttäen en ole kokeillut.
     
  19. Jx

    liittynyt:
    03.07.2006
    Viestejä:
    20 638
    Saadut tykkäykset:
    0
    Varsinkin ohrajauhoja käyttämällä noista rieskoista tulee herkullisia. Minäkin teen niitä joskus, mutta pelkkiä vehnäjauhoja käyttäen en ole kokeillut. Piti kirjoittaa ,että vielä kokeillut sillä eihän sitä tiedä vaikka joskus tulisi kokeiltua. Useimmiten ohrajauhoja on löytynyt kaapista, joten tuo pelkistä vehnäjauhoista kokeilu on jäänyt tekemättä.
     
  20. Voi hyvänen aika! Vierailija

    Meilläkin suuressa suosiossa ovat nuo perunarieskat.

    Miehen herkkua on perunarieskat ja hirvipaisti. Hän syö iltanälkään hirvipaistia rieskan päällä.
     
  21. Kestilän leipuri Vierailija

    Ovat nämä kuvailemasi leivät aitoja vanhan ajan paksuja rieskoja vaiko jotain rieskan tapaisia tekeleitä?
     
  22. bellona Vierailija

    Kuten jotkut sanoivat jossakin, kasvissosekeitot eivät oikein nälkää pidä. Ihan tavallisia sämpylöitä en leivo juuri koskaan, mutta juuri noiden keittojen seuraksi väsään jotain suolaisia kiekkoja, joissa on täytettä: juustoa, kinkkua, kalaa. Focacciaa myös.
     
  23. Höh Vierailija

    Olen suuresti mieltynyt focacciaan, kokeiltuani kahta eri ohjetta päädyin Suuri kasvisruoka keittokirjan aikaa vievään ohjeeseen, jossa taikinaa nostatetaan yhteensä kaksi tuntia. Mutta lopputulos on sen arvoinen! Päälle laitoin viimeksi vain valkosipulimurskalla terästettyä oliiviöljyä sekä karkeaa suolaa. Jos joskus muistaisin ostaa kaupasta tuoretta rosmariinia niin lopputulos olisi varmasti vielä parempi. Olen kokeillut myös mozzarellajuustolla ja aurinkokuiv.tomaatilla päällystämistä, mutta lopputulos oli jotenkin liian pizzamainen.

    Sämpylöitä tulee silloin tällöin leivottua, viimeksi upotin taikinaan perunamuusin jämät. Ja hyviä, meheviä sämpylöitä tuli. Ei, itse asiassa viimeksi teinkin leipiä, mutta taikinahan on sama, muoto vain erilainen.
     
  24. Jx

    liittynyt:
    03.07.2006
    Viestejä:
    20 638
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ihan uunissa tai paistinpannulla paistettuja kakkaroita ei mitään pohjanmaalaisia juttuja.
     

  25. Viitsisitko laittaa tuon ohjeen tanne? Olisi kiva kokeilla eri variaatioita. Meilla leipia yleensa nostatetaan kauan lahinna sen takia, etta keittio on aika viilea. Tuore rosmariini on hyvaa, mutta se palaa aika herkasti. Keittokirjojen kuvissa se on aina kauniisti isoina "lehtina", mutta mina joudun silppuamaan sen pieneksi. Muuten se melkein aina hiiltyy. Tosin vika saattaa olla aika iakkaassa uunissamme.
     

Jaa tämä sivu