Mansikkakakku

Viestiketju osiossa 'Keittiössä' , käynnistäjänä ohje, 09.06.2006.

  1. ohje Vierailija

    Loytyyko elleilta herkullisia mansikkakakkujen ohjeita? Voi olla taytekakkuja tai muita. Jos viitsitte niin kertokaa ihan alusta lahtien, miten pohja valmistetaan ja mita taytteita. Rajoitteita sen verran etta asun englannissa eika taalta saa ihan samoja maitotuotteita kuin suomesta (esim. rahka, sita kylla saa mutta ei ole ihan samanlaista).
     
  2. J Vierailija

    Pohjaan:
    Lasillinen munia
    lasillinen sokeria (tavallista valkoista hienoa sokeria)
    lasillinen vehnäjauhoja
    1 tl leivinjauhetta

    Täytteeksi tuoremansikka survosta ja kermavaahtoa
    päälle kermavaahtoa ja kokonaisia mansikoita
     
  3. ap Vierailija

    Tarvitsen kylla hieman tarkempia ohjeita kuin ""lasillinen munia"" jne....
     
  4. mansikka Vierailija

    MANSIKKAINEN RAHKAKAKKU

    Pohja
    150 g kaura- tai digestivekeksejä
    50 g margariinia sulatettuina

    Täyte
    1 l mansikkajogurttia
    8 liivatelehteä

    Pinnalle
    ½ l mansikkasurvosta
    ½ dl sokeria
    5 liivatelehteä

    Murenna keksit monitoimikoneessa. Sekoita sulatettu margariini keksinmuruihin. Painele seos irtopohjavuokaan. jonka pohjalla on leivinpaperi.
    Pane täytteen liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Puserra vesi pois ja liota ne tilkkaan kuumaa vettä. Lisää liivate ohuena nauhana jogurtin joukkoon. Kaada jogurtti pohjan päälle. Anna hyytyä jääkaapissa jonkin aikaa.
    Valmista liivate ohjeen mukaan. Mausta mansikkasurvos sokerilla ja kaada liivateseos sekaan. Kaada survos vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa. Irrota vuoan reunat ja nosta paperin avulla tarjoiluvadille. Koristele kokonaisilla marjoilla.


    Mansikka-sitruunatorttu


    Pohja:
    6 dl Start Naturel mysliä
    75 g margariinia sulatettuna

    Täyte:
    7 liivatelehteä
    2 dl vettä
    2 rkl sokeria
    3 dl mansikoita
    1 prk Keiku Sitruuna kasvirasvatuorejuustoa
    1 prk Keiju kasvirasvasekoitetta (2 dl)
    1 dl sokeria

    Pinnalle:
    1,5 litraa mansikoita

    Kiille:
    2 dl vettä
    1 dl hyytelösokeria

    Leikkaa leivinpaperista irtopohjavuoan (22 cm) kokoinen pala. Murskaa mysli minitoimikoneessa. Sekoita mysli ja margariini keskenään. Painele seos vuoan pohjalle ja anna jähmettyä jääkaapissa. Katso liivatepussista ohje ja liota tilkkaan kuumaa vettä. Viipaloi mansikat. Yhdistä täytteen ainekset. Kaada täyte vuokaan. Anna hyytyä 1-2 tuntia jääkaapissa. Puolita mansikat ja laita kakun päälle. Kiehauta vesi kiillettä varten, lisää hyytelösokeri ja anna jäähtyä 1-2 minuuttia. Kaada seos mansikoiden päälle. Anna hyytyä 2-3 tuntia, ennen kuin irrotat kakun vuoasta.
     
  5. J Vierailija

    Otat 3 saman kokoista lasia ja käytät niitä mittana. Tämä on vanha perinteinen Suomalainen täytekakkupohjan ohje joka yleisesti täällä tunnetaan. Normaalikokoiseen lasiin menee noin 4 kananmunaa.
     
  6. Kysymys Vierailija

    Missä tuon ensimmäisen ohjeen kakun rahka on ei ohjeessa siitä ollut mitään mainintaa.
     
  7. Eihän siinä ollut rahkaa eikä kai ollut tarkoituskaan. Alkuperäinen kyseli yleensä ohjeita ja mainitsi varauksena, ettei esim. ihan suomalaistyyppistä rahkaa ole saatavilla. Hän siis ei pyytänyt rahkakakun ohjetta.

    ja selvyyden vuoksi: en ole J, mutta nyt hänen ohjeensa oli mielestäni ihan oikea vastaus alkuperäiselle. Sehän on täytekakku, jollaista myös alkuperäisen kysymyksessä toivottiin.
     
  8. paitsi.. Vierailija

    että ohje ei ollut tarkka. Itse en ole kovin kokenut leipoja/ruoanlaittaja, joten minä ainakin tarvitsen selkeät ohjeet.
     
  9. jonna Vierailija

    kyllä tuo ohje mun mielestä on jo ihan tarpeeks tarkka kokemattomallekki leipojalle.
     
  10. k&k Vierailija

    Valkosuklainen mansikkakakku

    Pohja:
    1 1/2 dl ruokosokeria
    4 munaa + 1 valkuainen
    200 g voita
    130 g valkosuklaata2 dl maissijauhoa
    1/2 tl vehnäjauhoa tai speltiä
    1 tl leivinjauhetta

    Väliin:
    1/2 l mansikoita viipaleina

    Kuorrutus:
    130 g valkosuklaata
    100 g voita
    1 keltuainen
    1/2 dl maitoa tai kermaa
    250 g tomusokeria

    1. Voitele ja leivitä irtopohjavuoka
    korppujauholla tai
    mannaryynillä.

    2. Vaahdota munat ja sokeri.

    3. Sulata voi ja valkosuklaa
    vesihauteessa tai mikrossa.

    4. Sekoita suklaasula munavaahdon
    kanssa.

    5. Mittaa jauhot taikinaan siivilän
    läpi ja sekoita taikina
    kevyesti. Kypsennä kakkua
    noin 40 minuuttia 175-asteisessa
    uunissa. Kumoa kypsä
    kakku jäähtymään.

    6. Halkaise kakku ja levitä
    mansikkaviipaleet kakkulevylle.

    7. Sulata suklaa ja voi ja vatkaa
    joukkoon keltuainen sekä
    kerma tai maito. Lisää tomusokeri.
    Sekoita kiiltäväksi.

    8. Levitä täytettä hiukan
    mansikkakerrokselle. Nosta
    toinen kakkulevy päälle ja
    kuorruta kakku lopulla kuorrutuksella.
    Anna kuorrutuksen
    jähmettyä kylmässä.
    Tarjoa tuoreiden mansikoiden
    kanssa. Kakun voi pakastaa


     
  11. Tiina Vierailija

    Niin minunkin mielestäni. En näe siinä mitään epätarkkaa - ei ole väliä edes lasin koolla, kun kaikkia aineita on saman verran.
     
  12. Kysymys Vierailija

    Nimimerkki mansikka antoi ohjeen mansikka rahkakakulle, mutta ko. ohjeessa ei kuitenkaan ollut rahkaa vaan jogurttia. Olisikohan kakun nimen sitten pitänyt olla mansikka jogurttikakku.
     
  13. ap Vierailija

    Ala nyt takerru noin pieniin! Kiitos ohjeista kaikille, taidan kokeilla tuota jogurtti-kakkua, tosin en usko etta taalta saa ihan perinteista mansikkajogurttia mutta kay varmaan tavallinen jogurtti ja siihen lisaksi mansikkasurvosta. Jos jollakulla on viela lisaa hyviksi koettuja ohjeita, niin mielellani niita lukisin!
     
  14. J Vierailija

    Ihan takulla teidän kaupoista saa mansikkajogurttia ja valikoimaa onkin ihan toiseen malliin kuin meillä täällä Suomessa. Sainsburylla kannattaisi käydä tai Tescossa.
     
  15. ap Vierailija

    Tarkoitan nyt sellaista perinteista suomalaisen tyyppista mansikkajogurttia litran purkeissa. Tule vaan nayttamaan minulle mista sellaisen loydan. En ainakaan Tescosta vaikka siella lahes paivittain asioinkin.
     
  16. J Vierailija

    No onko se nyt niin vaikea ostaa niitä 2 dl tai vastaavia purkkeja ovathan ne halvempiakin kuin meikäläiset vastaavat.
     
  17. huoh Vierailija

    Lopetapas nyt jo se jauhaminen!
     
  18. Edelliselle Vierailija

    Ja sinullako on parempaa tietoa ko. maan kaupoista. Montakos kertaa olet käynyt ja olekos käynyt ruokakaupassa niilä reissuilla?
     
  19. huoh Vierailija

    Jos kysymys oli minulle tarkoitettu, niin kyllä, minulla on parempaa tietoa ""ko. maan kaupoista"" kuin sinulla. Olen asunut täällä jo hyvin monta vuotta, ja ennen muttoani olin käynyt varmaan 20 kertaa täällä. Ja kyllä, myös ruokakaupassa tulee asioitua..

    Pointtini oli se, että mitä turhaa jauhaa jostain pienestä asiasta. Kaikki ketjut menee aina pilalle, kun itse aihe jää unhoon ja kiistaa tulee pilkun paikasta.
     
  20. Huohille Vierailija

    Jos olet alkuperäinen miksi et käytä samaa nimimerkkiä koko ajan tässä ketjussa?
     
  21. huoh Vierailija

    En ole alkuperäinen.
     
  22. eevuska Vierailija

    Tässä yksi:

    Pohja
    4 munaa
    1,5 dl sokeria
    1 dl vehnäjauhoja
    0,5 dl perunajauhoja
    1 dl mantelijauhetta
    1 tl leivinjauhetta
    Täyte
    0,5 l mansikoita
    2 dl kermaa
    250 g mascarponea tai rahkaa
    3 rkl sokeria
    4 liivatelehteä
    0,5 dl sitruunanmehua
    Päälle
    2-3 dl kuohukermaa
    1 rkl vaniljasokeria
    1 l mansikoita

    Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Siivilöi ne muna-sokerivaahtoon ja sekoita kevyesti esim. puuhaarukalla. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun (halk. 24 cm) irtopohjaiseen kakkuvuokaan. Paista pohjaa 200 asteessa 20-25 minuuttia.
    Kumoa kakkupohja jäähtyneenä. Valmista täyte. Perkaa ja viipaloi mansikat. Vaahdota kerma pehmeäksi vaahdoksi ja sekoita mascarponen ja sokerin kanssa keskenään. Liota liivatteita noin 5 minuuttia kylmässä vedessä. Liuota liivatteet kiehuvaan sitruunamehuun ja kaada seos ohuena nauhana mascarponeseokseen.
    Viipaloi kakkupohja kahteen osaan. Pese kakkuvuoka ja vuoraa se leivinpaperilla. Kokoa kakku takaisin vuokaan. Nosta pohjalle ensin kakkupohja. Levitä pohjan päälle mansikkaviipaleita ja kaada pinnalle rahkaseos. Nosta toinen kakkupohja varovaisesti päälle. Peitä vuoka kelmulla ja nosta hyytymään ja kostumaan jääkaappiin noin vuorokaudeksi.
    Ota kakku jääkaapista. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta vaniljasokerilla. Levitä kermavaahto kakun pinnalle. Jos pursotat sen, tarvitset 3 dl kermaa. Asettele mansikat puolikkaina tai kokonaisina kakun pinnalle ja NAUTI!
     
  23. ap:lle Vierailija


    Kuten huomaat, usein rutinoidumme ja pidämme itsestäänselvyyksinä niitä asioita mitkä olemme oppineet ja omaksuneet, emmekkä huomioi sitä että kaikille eivät ole samat asiat itsestäänselvyyksiä.
    Tulen ""hämmentämään tätä soppaa"" ja laitan vanhan perinteisen kakkupohjan valmistusohjeen tänne. Täytteinä ja koristeina voi käyttää monenlaisia variaatioita, antaa mielikuvituksen ja luovuuden ""kukkia"" ja toteuttaa niitä. (Myös mansikkakakun pohjana usein käytetty.)
    Tästäkin perusohjeesta on varmasti lukuisia variaatioita joissa annossuhteet vaihtelevat, ja hyvä niin.

    J tarjoili Sinulle saman perinteisen sokerikakun ohjetta, jossa on käytetty tilavuusmittaa annostelussa. Olipa sitten mittana lasi, desilitra tai jokin muu tilavuusmitta, lähinnä mitan koko vaikuttaa loppujen lopuksi vain paistovuoan kokoon.

    Valmistysohje sokerikakulle:

    Kananmunat rikotaan lasiin ja kaadetaan kulhoon. Vatkataan sen verran että valkuainen ja keltuain ovat hyvin sekaisin. Sokeria mitataan yhtä paljon kuin kananmunia ja lisätään munien joukkoon ja seos vatkataan vaaleaksi ja kuohkeaksi, jonka jälkeen taikinaan lisätään jauhot vähitellen seosta varovasti käännellen.
    Taikina kaadetaan voideltuun, korppujauhotettuun vuokaan ja paistetaan 175 asteessa noin 1/2 tuntia.
    (Kakun kypsyys tarkistetaan ohuella kuoritulla kuivalla koivun varvulla pistäen. Jas tartuu varpuun taikinaa, kakku vielä kypsymään!)
    Tässä ohjeessa ei alkujaan ole käytetty leivinjauhetta, vaan kuohkeus on tullut kuohkeasta, ilmavasta taikinasta. Nykyisin usein kai lisätään myös leivinjauhetta jauhojen joukkoon kohotusaineeksi.
    Kakkutaikinaa on myös maustettu mieltymysten mukaisesti, kuten vaniljasokerilla tai raastetulla sitruunan kuorella sen mukaan millä lailla kakku on taytetty ja koristeltu.

    T: ...apetitt
     
  24. ...apetitt Vierailija


    Niin, ainemäärät sokerikakulle:

    1 mitta kananmunia
    1 mitta sokeria
    1 mitta jauhoja
    leivinjauhetta ?
    mausteita mieltymysten mukaisesti.
     
  25. Hannah Vierailija

    Tässä vielä yksi ohje (tähän riitaisaan ketjuun=)

    Mansikkakakku


    150g digestiveä tai muita samantyyppisiä keksejä
    50g sulaa margariinia/voita

    -> murusta keksit, sulata rasva ja painele irtopohjavuokaan.

    Viipaloi päälle mansikoita, koko pohja täyteen.

    Sekoita loppu täyte eli:

    2 dl vaahtoutuvaa kermaa
    2dl mansikka/vanilja-jogurttia
    1 pkt = 200g ? Phliladelphia-juustoa tmv.
    (juuston voi jättää halutessaan pois)
    Sokeria maun mukaan

    liota 4 kpl liivatteita kylmässä vedessä, rutista vesi pois ja sekoita puoleen desiin marjamehua, joka on kuumaa. Sekoita liivateseos täytteeseen ja sekoita hyvin.

    Anna jähmettyä jäälaakaapissa muutama tunti ja koristele tuoreilla mansikoilla ja sulatetulla suklaalla voi tehdä vielä koristeet päälle.

    Tämä on aivan ihana kakku!
     

Jaa tämä sivu