Hae Anna&Ellit-sivustolta

Munkkitaikina

Viestiketju osiossa 'Omat ruokaohjeet' , käynnistäjänä nuori äiti, 03.04.2008.

  1. piimis Vierailija

    onks ne nää??
    2 munaa
    2 dl sokeria
    2 dl piimää
    5 dl vehnäjauhoja
    1½ tl soodaa
    Riko munien rakenne rikki, lisää joukkoon muut aineet.
    Sekoita joukkoon muut aineet joukkoon nopeasti tasaisesti.
    Nosta ruokalusikalla nokareita kuumaan öljyyn (180asteeseen).
    Anna kypsyä kauniin ruskeiksi.
    Munkeista tulee muodoltaan epätasaisia.
    Nosta munkit reikäkauhalla lautaselle talouspaperin päälle, sokeroi ne lämpiminä.
    Pikamunkit maistuvat parhaimmilta haalean lämpiminä.

    Näitä äiti teki joskus, siis sillon kun vielä paisteli munkkei.
     
  2. Jep..... Vierailija

    taitavat olla. Ainakin ohje tuntuu tutulta. On muuten hyviä!
     
  3. Liisa O Vierailija

    Paras tapa on laittaa munkkien sisään omenasosetta tyllalla. Mutta lämmitä sosetta hieman mikrossa ennen laittoa, sillä ei oo kiva syödä tuoreita munkkeja jos hillo on jääkaappikylmää. Jos laitat hillon ennen paistamista niin usein hillo tursuaa ulos munkista rasvan joukkoon ja rasva rupee räiskymään.
     
  4. äippä66

    liittynyt:
    17.09.2007
    Viestejä:
    3 819
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jonkunlaisen satsin teen hillomunkkeja, omenasose lieneekin helpoin saada ruutattua munkkeihin. Meillä mitä todennäköisimmin mies syö niitä sitä mukaa kun valmistuvat :)
     
  5. Lady XL Vierailija

    Ai että, pitäisköhän leipasta vapuksi munkkeja... Nyt rupesi tekemään mieli, kun niistä niin puhutaan!
    Yhteishyvässä oli jännät rahkamunkit. Niitä voisi kokeilla.
     
  6. Strawberry Fields

    liittynyt:
    30.03.2008
    Viestejä:
    1 272
    Saadut tykkäykset:
    0
    Lady XL, olisiko mahdollista saada noiden rahkamunkkien resepti tänne, olen joskus sellaisia maistanut (pieniä pyöryläisiä) ja olivat hyviä.

    Munkkeja leivon muutaman kerran vuodessa pienen satsin kerrallaan ja taikina on muuten samanlainen kuin tavallinen pullataikina, mutta sokeria ja rasvaa käytän hieman vähemmän.

    Minulle aivan ehdoton apuväline munkinpaistossa on öljymittari josta näkee öljyn oikean paistolämpötilan, ilman sitä munkkien paistaminen olisi (ainakin minulle) aika hankalaa. Öljyn oikea lämpötila on ehdottoman tärkeää jotta tulee hyviä munkkeja. Minulla on sellainen mittari joka laitetaan padan kylkeen "roikkumaan" ja siitä voi koko ajan seurata öljyn lämpötilaa.
     
  7. Lady XL Vierailija

    Klikkaa itsesi tuonne allaolevaan linkkiin niin näet ohjeen.
    Ohje näyttää olevan melko rasvainen ja sokeripitoinen, mutta täyte kiinnosti. Taikinaan ei siis tullut rahkaa. Sorry, kun en huomannut sanoa.
    http://www.yhteishyva.fi/ruokamaailma/reseptit/leivonnaiset_q_/fi_FI/sitruunaiset_rahkamunkit/
     
  8. Strawberry Fields

    liittynyt:
    30.03.2008
    Viestejä:
    1 272
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitos, Lady! Mitä herkkupaloja, täytyy joskus kokeilla! Olen joskus syönyt vastaavia, mutta niissä rahka taisi olla taikinassa.
     
  9. nallepuh52

    liittynyt:
    21.06.2006
    Viestejä:
    1 163
    Saadut tykkäykset:
    0
    on keraaminen liesitaso, niin voit heittää rasvaa lämpötilaa mittaavat vekottimet roskikseen.
    Keraamisella liedellä lämpötilavaihtelu on minimaalinen ja huomaat kyllä silmämääräisesti tarkemmin jos munkki kuhisee öljyssä liian vauhdikkaasti. Eihän munkinpaisto mitään laboratoriohommaa sentään ole. Kun öljymäärä paistokattilassa alkaa vähentyä, lämpötila vastaavasti alkaa nousta. Sehän on ihan normaali fysiikan lain mukainen muutos.
     
  10. Strawberry Fields

    liittynyt:
    30.03.2008
    Viestejä:
    1 272
    Saadut tykkäykset:
    0
    Höpsis, kun kerran olen tuon apuvälineen hankkinut, niin siitä en luovu. On se vaan tehnyt munkkien paistamisen niin helpoksi kun ei enää tarvitse arvuutella öljyn oikeata lämpötilaa. Silläkään ei ole väliä millä hellalla niitä munkkeja paistaa kun mittari antaa aina sen oikean lämpötilan.
     
  11. donitseja Vierailija

    Tekeekö kukaan donitseja vapuksi? Ne vasta maukkaita ovat. Tosin yltiörasvaisia mutta kuten joku sattuvasti sanoi, eihän niitä joka päivä syödä.
     
  12. Jx

    liittynyt:
    03.07.2006
    Viestejä:
    20 652
    Saadut tykkäykset:
    0
    En ole koskaan tehnyt, mutta tänä vuonna pitäisi kuulemma kokeilla niiden tekemistä.
     
  13. odeviiskasi Vierailija

    Mitä eroa on munkilla ja donitsilla, paitsi muoto?
     
  14. Jx

    liittynyt:
    03.07.2006
    Viestejä:
    20 652
    Saadut tykkäykset:
    0
    Taikina.
     
  15. odeviiskasi Vierailija

    ..Ja millä tavalla se taikina?
     
  16. Jx

    liittynyt:
    03.07.2006
    Viestejä:
    20 652
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tälläisen ohjeen löysin esimerkiksi munkkien ja donitsien erosta.

    Donitsit
    Ainekset
    2 munaa
    1 dl sokeria
    1 dl maitoa
    1 dl kuohukermaa
    50 g margariinia sulatettuna
    7 dl vehnäjauhoja
    2 tl leivinjauhetta
    1/2 tl suolaa
    1 tl vanilliinisokeria
    Kypsentämiseen: rypsiöljyä
    Kuorrutus:
    2 dl tomusokeria
    1 dl kaakaojauhetta
    4 rkl vettä
    Pinnalle:
    strösseleitä
    Valmistus
    1. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
    2. Lisää vaahtoon vuorotellen kermamaito ja keskenään sekoitetut kuivat aineet.
    3. Lisää lopuksi sulatettu, jäähtynyt rasva. Anna taikinan seistä noin 20 minuuttia.
    4. Ripottele pöydälle reilusti jauhoja ja kauli siinä taikina noin 1 - 1 1/2 cm:n paksuiseksi levyksi. Ota levystä juomalasilla pyöreitä kakkuja. Tee pienemmällä muotilla tai sormella reikä keskelle.
    5. Kypsennä donitseja padassa tai paksupohjaisessa kattilassa noin 180-asteisessa öljyssä molemmilta puolilta pari minuuttia.
    6. Nosta donitsit reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan.
    6. Sekoita kuorrutusaineet keskenään. Jos kuorrutus tuntuu paksulta, lisää tilkka vettä.
    7. Valuta kuorrutus donitseille ja ripottele pinnalle strösseleitä ennen kuin kuorrutus kovettuu. Jollet halua tehdä suklaakuorrutusta, voit ripotella donitsien päälle tomusokeria ja kanelia.

    Lähde: reetta.net


     
  17. odeviiskasi Vierailija

    En kyllä tuosta vielä sitä keksi, muuta kuin se että niitä kutsutaan donitseiksi ja niissä on reikä keskellä, mutta mitä eroa tuolla on leivinjauheella kohotettuun munkkiin?
     
  18. Jx

    liittynyt:
    03.07.2006
    Viestejä:
    20 652
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olet kai sinä joskus kaupasta donitseja ostanut ja maistanut. Taikinahan on aivan erillaista.
     
  19. Jx

    liittynyt:
    03.07.2006
    Viestejä:
    20 652
    Saadut tykkäykset:
    0
    Lisäys vielä. Minä en ole leivinjauheella kohotettuja munkkeja koskaan maistanut saatikka tehnyt. Pika eli lusikkamunkitkin teen hiivalla. Kuten edellä aiemmin kirjoitin donitseja en ole itse koskaan tehnyt, mutta tänä vuonna suunnitelmissa olisi kokeilla. Saa nyt sitten nähdä tuleeko kokeiltua.
     
  20. eevuska Foodie-lady Espoosta

    liittynyt:
    27.06.2006
    Viestejä:
    1 009
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jos omistaa sellaisen hauskan donitsiapuri-laitteen, voi tehdä löysästä taikinasta donitseja.

    Donitsit
    n. 12 kpl
    2 munaa
    0,5 dl sokeria
    0,25 tl suolaa
    2 rkl öljyä tai juoksevaa margariinia
    3,75 dl vehnäjauhoja
    4 tl leivinjauhetta
    1 tl jauhettua kardemummaa
    1 dl maitoa
    Paistamiseen
    1 l rypsiöljyä

    Vatkaa munia hiukan, lisää sokeri, suola ja öljy. Sekoita jauhot ja kardemumma keskenään ja lisää maidon kanssa taikinaan. Lisää maitoa tarvittaessa. Laita taikina donitsiapuriin. Turskauta kuumaan öljyyn (lähellä öljyn pintaa) donitsirenkaita laitteen painketta vapauttaen. Paista kauniin ruskeiksi. Nosta donitsit reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan. Sokeroi tai koristele lhaluamallasi tavalla.
     
  21. odeviiskasi Vierailija

    Olen ostanut donitseja Arnold's donutsista ja olen ostanut donitseja myös USA:ssa. Kyllä ne ovat olleet hiivataikinaan tehtyjä. Toki olen nähnyt myös leivinjauheella kohotettuja donitseja, mutta niin olen nähnyt ns. pikamunkkejakin.

    Mielestäni donitsit ovat munkkeja, joissa on reikä keskellä. Ne voi kohottaa joko hiivalla tai leivinjauheella.
     
  22. ?? Vierailija

    Ainakin minun ohjeellani tehden donitsit ovat paitsi todella rasvaisia myös ikäänkuin kakkutaikinamaisia. Ne siis "murtuvat" samalla tavoin kuin kakut eivät ole pullamaisia. Vaikea selittää. Sitä paitsi edellisen kerran olen tehnyt niitä viimeksi noin 10 vuotta sitten, joten en edes tarkkaa ohjetta voi antaa.
     
  23. Jx

    liittynyt:
    03.07.2006
    Viestejä:
    20 652
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuollaisiksi minäkin donitsit miellän ja juuri tuon tapaisia minua on pyydetty täksi vapuksi tekemään. Maistakaa esim sellaisen valmistajan donitseja kuin Kulopää niin huomaatte ettei ole kyse samasta tuotteesta ollenkaan. Munkkirinkilä ja donitsi ovat kaksi eri leivonnaista vaikka näyttävät hieman samalta.
     
  24. ?? Vierailija

    Donitsit ainakin minä teen myös pienempinä. Tai siis tein - vuosiin meillä ei ole itsetehtyjä munkkeja syöty, valitettavasti.
     
  25. eevuska Foodie-lady Espoosta

    liittynyt:
    27.06.2006
    Viestejä:
    1 009
    Saadut tykkäykset:
    0
    Juu, jenkkilän donitsit on minusta samoja kuin meidän munkkirinkilät. Donitsi on rakenteeltaan kakkumaisempi, mureneva ja kuivempi.
     

Jaa tämä sivu