Naudan sisäpaisti

Viestiketju osiossa 'Keittiössä' , käynnistäjänä Resepti?, 03.11.2005.

  1. Resepti? Vierailija

    Mikä olisi paras ohje tälle? Linnapaisti on harkinnassa, mutta anjovis tuntuu oudolta, onko hyvää? En ole oikein haka näissä ""paremmissa"".
     
  2. J Vierailija

    Sisäpaistia minunkin ruokalistallani lauantaina. En ole linnapaistia maistanut. Oman lihani meinasin suolata ja pippuroida huomenna ja lauantaina laittaa mittarin kanssa uuniin ja ottaa pois, kun sisälämpötila on 65 C. Kastikkeen teen paistolintä hyväksi käyttäen.
     
  3. Lehtipihvit Vierailija

    Lehtipihvit ja herkkuperunavuoka
    Määrä
    Aines
    (4 annosta, á 200 g)
    4 viipaletta raakakypsytettyä naudan sisäpaistia / ulkofileetä
    2 rkl voita
    1 tl suolaa
    1/4 tl mustapippuria
    Paistamiseen:
    voita
    Herkkuperunavuoka:
    2 ps (à 400 g) Pirkka peruna-purjosekoitusta
    150 g sinihomejuustoa
    4 dl vispi- tai kevytkermaa
    1 tl suolaa
    1/2 tl mustapippuria

    Nuiji pihvit kahden muovikalvon välissä sileäpintaisella nuijalla. Hyvä lehtipihvi on ohut ja tasainen, mielellään lähes lautasen kokoinen. Ruskista rasva pannussa. Paista pihvejä kuumassa pannussa noin puoli minuuttia molemmin puolin. Ripottele paistetuille pinnoille suolaa ja mustapippuria. Nosta kunkin pihvin päälle viipale maustevoita ja tarjoa heti herkkuperunavuoan kera.

    Herkkuperunavuoka: Kaada perunapurjosekoitukset voideltuun uunivuokaan ja murustele homejuusto pintaan. Sekoita mausteet kerman joukkoon ja kaada seos vuokaan. Paista 200-asteisessa uunissa noin tunnin ajan.
     
  4. Naudanlihakääryleet tomaattikastikkeessa
    Määrä
    Aines
    (4 annosta, á 300 g)
    600 g naudan sisäpaistia
    1/2 tl suolaa
    mustapippuria
    1/2 dl (25 g) parmesaanijuustoraastetta
    noin 10 valkosipulitäytteistä oliivia (Pirkka)
    Paistamiseen
    oliiviöljyä + voita tai margariinia
    Tomaattikastike
    1 sipuli
    1-2 rkl oliiviöljyä
    2 dl vettä
    1 tlk (500 g) yrtti-tomaattimurskaa (Pirkka)
    2 rkl balsamiviinietikkaa
    1/2 dl tuoretta basilikaa
    1/2 dl persiljaa
    noin 10 valkosipulitäytteistä oliivia (Pirkka)
    (ripaus suolaa)

    Leikkaa liha ohuiksi viipaleiksi poikkisyin (noin 10 viipaletta) ja nuiji ne ohuemmiksi kahden muovin välissä. Levitä viipaleet työlaudalle ja ripottele päälle suolaa, pippuria, parmesaania ja hienonnettuja oliiveja.
    Kääri lihaviipaleet rullalle ja kiinnitä cocktailtikuilla. Ruskista kääryleet oliiviöljy-voiseoksessa kahdessa erässä ja nosta lautaselle.
    Kuullota hienonnettu sipuli öljyssä. Kaada joukkoon vesi, tomaattimurska ja balsamiviinietikka. Anna kastikkeen kiehahtaa.
    Nosta kääryleet kastikkeeseen ja anna niiden hautua kannen alla miedolla lämmöllä noin 40 minuuttia. Nosta kääryleet lautaselle ja poista niistä cocktailtikut.
    Keitä kastiketta ilman kantta 10-15 minuuttia, kunnes se sakenee. Siirrä kääryleet takaisin kastikkeeseen. Mausta lopuksi hienonnetulla basilikalla ja persiljalla. Halkaise oliivit ja ripottele ne kastikkeen pinnalle. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa. Tarjoa keitettyjen perunoiden tai keitetyn tagliatellen kanssa.


    LINNAPAISTI on myös oikein hyvää, jos haluat paistin etkä tehdä pihvejä. Anjofiksen makua ei huomaa edes ruoassa.
     
  5. ? Vierailija

  6. Ehkäpä Vierailija

    Ehkäpä tuo sinua edellinen kirjoittaja on keksinyt uuden kalalajin jonka nimi on anjofis?
     
  7. Marsa Vierailija

    Suosikkini on ""pippurihärkää ruukussa"" uuniperunoiden kanssa, mutta se ei ole kokonaisena tehty, jos sellaista ohjetta kaipaat.
     
  8. mar Vierailija

    Sinappinen sisäpaisti

    1 kg naudan sisäpaistia
    4 valkosipulinkynttä
    100 gr ohuita silavasuikaleita
    Dijon-sinappia
    ruokakermaa
    mustapippuria ja suolaa

    Pilko valkosipulit pieniksi ja hiero ne lihan pintaan. Kääri liha silavasuikaleihin ja sido keittiönarulla. Suolaa ja pippuroi.
    Kaada paistinastian pohjalle hieman vettä. Paista 180º n. 60 min. Parasta on käyttää paistomittaria apuna.
    Poista naru ja liika rasva. Levitä sinappi lihan ympärille.
    Kaada kerma astiaan.
    Laita uudestaan uuniin 200º 10 min.
    Leikkaa paisti viipaleiksi ja tarjoa astiaan jääneen kastikkeen kera.
     
  9. Kotikokki Vierailija

    Linnapaisti on tosi hyvää eikä siinä maistu se anjovis. Itsekkään en tykkää anjoviksesta, mutta silti tykkään linnapaistista. Sama juttu on ceasar-salaatin kanssa siihen kastikkeeseen tulee myös anjovista ja se on tosi hyvää. Eli sitä anjovista laitetaan vaan niinkuin mausteeksi, eikä se silti maistu mitenkään kalalle. Antaa vaan hienostuneen maun.
     
  10. saana Vierailija

    Marsa,

    viitsisitkö antaa tuon pippurihärkäruukku-ohjeen? Kuulostaa hyvältä! Kiitokset!
     
  11. Marsa Vierailija

    Tässäpä tämä:

    PIPPURIHÄRKÄÄ RUUKUSSA

    600 g naudan paistia (suikaleina)
    200 g = 1 rasia tuoreita herkkusieniä
    2-3 sipulia tai mieluummin 6-8 pikkusipulia
    3-4 valkosipulin kynttä
    öljyä (tai voita) paistamiseen

    ½ dl punaviiniä
    3 dl kastiketta tai lihalientä ( tähän sopii hyvin 1 prk Sauce Demi glace:a + 1 dl vettä)
    pippurisekoitusta ( varovasti - ohjeessa on 1 rkl, mutta jos maustepussi on uusi, niin tämä on kyllä liikaa, vähän väljähtänyttä seosta voikin laittaa tuon verran, maistele välillä)
    1 dl = käytän aina 1 prk ranskankermaa tai smetanaa
    suolaa ( ei juuri tarvitse, mutta maistele)


    Laita pataan kastike ja punaviini. Kuumenna jotta sekoittuvat. Anna padan olla levyllä ainesten ruskistelun ajan.
    Ruskista ensin lihat, laita pataan. Sitten paistetaan vähän myös viipaloituja herkkusieniä ja lisätään pataan.
    Jos käytät isoja sipuleita, lohko ne 4-6 osaan ja lisää sinällään pataan. Jos taas käytät pieniä kokonaisia sipuleita, pyöräytä niitä pannulla (voissa) ja lisää sitten kokonaisina. Lisää vähän pippuria tässä vaiheessa.
    Laita pata uuniin 150 asteeseen n. 1,5 - 2 tunniksi. Katsahda välillä, ettei neste pääse kokonaan kuivumaan. Tällöin voit lisätä joko tilkan punaviiniä (kuten minä teen) tai lihalientä tai vaikkapa vain vettä. Seos saa kuitenkin olla kokonaisuudessaan melko vahvaa, ei niinkään kastikemaista.
    Kun lihat ovat varmasti mureita, mausta vielä pippurilla ja suolalla jos tarpeen. Lopuksi smetana ja kuumenna.
    Lisäksi tarjoan uuniperunoita.
     
  12. LINNAPAISTI? Vierailija

    No olisko jollakulla antaa hyväksihavaittua linnapaistin ohjetta? Kiitän!
     
  13. Anteeksi kovasti, kun kirjoitin Anjovis vahingossa väärin! Luulen kyllä, että kaikki tajusivat asian. Ei saa olla liian pikkutarkka ja niuhottaa joka sanasta.
     
  14. Maria Vierailija

    Linnapaistiin ei tarvita anjovista, ei sitä ainakaan minun reseptissäni ole koskaan ollut.
    Ohjetta ei ole mukana nyt, töissä kun olen.
    Mutta ohje on aika simppeli eli lihapala laitetaan pataan, mukaan pippuria (pinnalle hiukan suolaa), sipuleita voi laittaa myös ja sitten pohjalle vettä.
    Paistamisen aikana paistia käännellään.
    Tulee mehevä paisti nesteen ansiosta.
    Valmistan linnapaistin Arabian mustassa padassa.
     
  15. J Vierailija

    Googlen avulla löytyi alle oleva ja muitakin versioita sieltä löytyy. En viitsinyt enenpää kopioida.


    Linnapaisti
    Ainekset
    1 kg naudan sisä- tai ulkopaistia
    1 1/2 rkl voita, margariinia tai öljyä
    1/2 rkl suolaa
    5 maustepippuria
    5 valkopippuria
    1 sipuli
    1 rs (81/125 g) anjovisfileitä
    1 rkl siirappia
    2 tl väkiviinaetikkaa
    2 laakerinlehteä
    2-3 dl vettä
    Kastike
    3 dl haudutuslientä
    3 rkl vehnäjauhoja
    2 dl kuohu- tai ruokakermaa
    hienonnettua tuoretta persiljaa
    Valmistus
    1. Kuumenna rasva padassa ja ruskista liha joka puolelta.
    2. Mausta paisti suolalla ja lisää pataan pippurit, lohkottu sipuli, anjovisfileet liemineen, siirappi, etikka ja laakerinlehdet. Kaada pataan osa vedestä ja lisää kypsennyksen aikana loput. Anna paistin hautua kannen alla miedolla lämmöllä noin 2 tuntia välillä käännellen.
    3. Kokeile kypsyyttä tikulla. Kypsä paisti tuntuu murealta ja ulos valuva neste on väritöntä.
    4. Ota kypsä paisti padasta ja kiedo folioon. Anna levätä 10 min.
    5. Valmista kastike. Siivilöi paistoliemi ja suurusta kermaan sekoitetuilla vehnäjauhoilla. Tarkista maku. Ripottele päälle runsaasti persiljaa.
    6. Leikkaa paisti viipaleiksi. ja tarjoa lämpimänä kastikkeen, perunasoseen ja höyrytettyjen vihannesten kanssa.
    Vinkki: Voit käyttää myös paistomittaria. Työnnä se paistin paksuimpaan kohtaan. Paisti on valmis, kun mittari näyttää 75 astetta.

     
  16. vielä Vierailija

    Se anjovis kirjoitetaan pienellä kirjaimella...
     
  17. Ei Vierailija

    Tuo J:n anatama ei ole alkuperäinen ohje vaan joku mukaelma taas. Alkuperäinen ruotsalainen versio huomattavasti yksinkertaisempi eli peruspaisti ilman mitään ""sarvia ja hampaita""...
    Viinat pois eli etikat ja tilalla on aprempi olla punaviinietikkaa jos haluaa. Ei siirappia.
     
  18. J Vierailija

    Linnapaistissa nimenomaan on sitä anjovista, mutta tavallisessa patapaistissa sitä ei ole. Katso googlen avulla minkälaisia reseptejä siellä on. Yhdessäkin oli piparkakkuja seassa.
     
  19. Maria Vierailija

    Olen Ruotsissa eräätkin kerrat nauttinut ko. paistia ja tehnyt kotona. Teen vain sitä jos teen paistia mutta anjovista en ole laittanut. Jos J ei ole sitä edes ikinä tehnyt, turha on nyt asiasta alka taas riitelemään.
    Ero ns. tavallisen suomalaisen paistin ja slottstek-paistin välillä on vain se että slottstek (linnapaisti suomeksi) laitetan pataan ja vettä mukaan nesteeksi.
    Piparkakut juu juu se on taas ""joku valio"" asialla...
     
  20. J Vierailija

    No googlettamalla niitä ohjeita löytyy muitakin tuo oli esimerkki. Hakekaa sieltä ja valitkaa itsellenne sopivin versio.
     
  21. J Vierailija

    Alla tuo netistä löytynyt piparinmakuinen versio. Ei ollut kuten ohjeesta näkyy valion ohje.


    Makupalat 29


    Linnapaisti


    naudanpaisti (noin kilo)

    pippuria

    suolaa

    soijaa

    sipulia

    anjovista

    piparkakkuja


    Ruskista paisti ja pilkottua sipulia padassa.
    Lisää vettä niin että noin puolet paistista peittyy.
    Lisää muutama anjovis ja niiden lientä sekä mausteet.
    Muserra 4-5- piparkakkua liemeen. Paisti uuniin, lämpötila n. 175 astetta,
    paistomittarin näyttäessä 65-70 astetta paisti on kypsä.


     
  22. saana Vierailija

    Kiitokset Marsa!

    Tätä pataa teenkin anopille ja appiukolle sunnuntaina! Hyvää pyhää kaikille!
     
  23. saana Vierailija

    Kyllä se ""anjofis"" oli ihan sulonen kirjotusvirhe:D Ei hätää vaikka täällä näitä pilkunviilaajiakin riittää:)
     
  24. LINNAPAISTI? Vierailija

    juu kyllä minäkin googlea osaan käyttää, mutta nyt kysyinkin nimenomaan hyväksihavaittuja ohjeita...

    Kiitos Marialle ohjeesta. Kuullostaa hyvältä ja yksinkertaiselta. Se Arabian pata on varmaan kannellinen? Kävisiköhän paistopussi tohon hommaan. Muistaisitko vielä uunilämpötilan?
     
  25. liselotte Vierailija

    OMENAINEN LIHAPATA
    500 g naudanpaistia kuutioina ja
    1 sipuli hienonnettuna ruskistetaan kattilassa
    Maustetaan ripauksella suolaa ja mustapippuria ja lisätään
    1 1/2 dl punaviiniä tai lihalientä ja 1/2 rkl soijaa.
    Annetaan kypsyä kannen alla noin 40 minuuttia

    Sekoitetaan 1 rkl vehnäjauhoja ja 2 1/2 dl ruokacremeä tai
    ruuanvalmistuskermaa
    Lisätään suuruste pataruokaan sekoittaen.
    Lisää 2 omenaa lohkoina, 10 kivetöntä suikaloitua luumua ja 1/2 dl saksanpähkinöitä kattilaan.
    Hauduta vielä 5-10 minuuttia. Persiljaa pinnalle.

    Tarjoa pataruuan seurana perunoita ja salaattia
     

Jaa tämä sivu