Pasta carbonara

Viestiketju osiossa 'Omat ruokaohjeet' , käynnistäjänä onneton kokki, 08.06.2007.

Viestiketjun status:
Viestiketju on suljettu.
  1. ekkuli

    liittynyt:
    04.07.2006
    Viestejä:
    246
    Saadut tykkäykset:
    0
    Monet laittavat kermaa tähän ruokaan,kun googlella etsin ohjeita.Tässä yksi ohje blogista
    Pasta carbonara

    8 pekoniviipaletta
    500 g pastaa
    4 munaa
    1 1/4 dl raastettua parmesaania
    3 dl kermaa
    mustapippuria

    1. Leikkaa pekoni ohuiksi suikaleiksi. Paista rapeaksi. Valuta talouspaperin päällä.

    2. Lisää pasta runsaaseen, voimakkaasti kiehuvaan suolattuun veteen ja keitä al dente. Valuta ja kaada takaisin kattilaan.

    3. Pastan kiehuessa vatkaa munat, parmesaani ja kerma kulhossa hyvin sekaisin. Lisää pekoni seokseen. Kaada kastike kuuman pastan päälle ja sekoita kevyesti, kunnes kastike peittää pastan.

    4. Kuumenna pannu uudelleen hyvin miedolle lämmölle ja keitä ½-1 minuuttia, tai kunnes kastike on hieman saostunut. Vastajauhettua mustapippuria voidaan lisätä maun mukaan.
    Ja Amarillossa kun syö tuota ruokaa niin siinä on kermaa kans.Mutta jokainen tekee oman mielen mukaan ruokansa,mikä kullekkin parhaammalta maistuu.Niinhän ne Italialaiset kokitkin ihmetteli miksi Suomessa laitetaan ananasta pizzaan ja Italiassa se ei kuulu ollenkaan pizzaan.Jostain kokkiohjelmasta katsoin viime kesänä .
     
    #51
  2. Aioli

    liittynyt:
    18.11.2006
    Viestejä:
    1 360
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jos po. ruokalajin todella ovat kehittäneet miilunpolttajat, carbonari, kuten kerrotaan, on aika epätodennäköistä, että ovat lorauttaneet eväsruokaansa kermatilkan. Toisaalta jotkut lisäävät kalakeittoonkin maitoa, vaikka aitoon ja alkuperäiseen kalastajan soppaan tuskin luodolla heitettiin. Mitäpä tuosta, molempi parempi.Mutta jos carbonaran tekee, kuten meillä eli lisää loppuvaiheessa muna-juusto-seoksen pastan sekaan, olisi kerma turha lisä.

    Minun (italialaisella) ohjeeseen tulee:

    oliiviöljyä
    salviaa
    valkosipulinkynsi
    125 g pancettaa tai savupekonia tikkuina
    350 g spaghettia
    3 kananmunaa
    parmesanraastetta
    suolaa ja pippuria
    voita

    Öljy kuumennetaan, pekoni pyöräytetään siinä kypsäksi salvian ja valkosipulin kanssa. Munat ja juusto vatkataan kevyesti, lisätään suola ja pippuri. Spaghetti keitetään, kuppi keitinvettä säästetään. Pastan sekaan käännellään voi ja seos lisätään pekonien sekaan pannulle. Pyöritellään hetki, kaadetaan tarjoiluastiaan ja päälle muna-juusto-seos sekä tilkka keitinvettä. (Ohje Anna Del Conten kirjasta).

    Espanjassa sikäläiset ystävät käyttivät carbonaraan paksua kermaa ja maistui kyllä aivan erinomaiselta niinkin.
     
    #52
  3. asteri

    liittynyt:
    25.06.2006
    Viestejä:
    2 396
    Saadut tykkäykset:
    0
    Minä olen kuullut, että tuon pastan ovat "kehittäneet" roomalaiset hiilimummot, jotka aamuvarhaisella kärrättyään hiilensä talojen kellareihin pääsivät syömään aamupalaa niistä vaatimattomista aineksista, joita heillä oli - ja hiilet, joilla se valmistettiin, tulivat luontaisetuna. Sekään ei tietenkään takaa kerman käyttöä.
     
    #53
  4. Pasta alla carbonara on saanut nimensä 1800-luvun alkupuolella toimineesta Italian yhdistymiseen tähdänneestä nationalistisesta Carbonari-salaseurasta. Kannattaa huomata, että carbinarit ('miinunpolttajat') olivat antikleriikkejä. Siksi alla carbonara -kastikkeeseen ei kuulu karma.
     
    #54
  5. Enkkuli Vierailija

    Carbonara on suosituimpia pasta-annoksia Englannissa. Senhän ymmärtää, kun ainekset ovat samat kuin englantilaisessa aamiaisessa: pekonia, voita, munaa, suolaa. Rasvaa ja kolesterolia on runsaasti, mutta englantilaisten inhoamia kasviksia ei ollenkaan. Marmeladi vain puuttuu.
     
    #55
  6. Huvittunut Vierailija

    No tuo nyt ei pidä ainakaan paikkaansa!
     
    #56
  7. ei voi olla...? Vierailija

    Jumaliste että olette hauskaa(?) seurattavaa. Ei voi olla totta että nalkuttamista riittää ketjusta ketjuun toisten taidoista ja omasta pätevyydestä...? Olen itse rekisteröitynyt näille palstoille mutta nopeasti lopetin kommentoimisen kun tyyli tuli tutuksi.

    Vahinko (kesäisille aurinkokokeille:) että täällä pyörii näköjään muutama ihan oikeasti hyväntuulinen, makoisalla ruualla pöytäseurueensa ruokkiva asiallisesti kommentoiva kotikokki. Siirtykää muualle, ja ilmoittakaa minullekkin missä sovitaan uusi osoite. Jätetään kaikki tässä laadukkaassa seurassa viihtyvät omaan seuraansa.

    Nyt tympäisee jo ihan oikeasti. Hyvä palsta pilalla. Ideoita uudelle kokoontumispaikalle, jos nämä keskenkasvuiset/häiriintyneet/huomionkipeät/yms. jäisivät tänne?

    Ei heitä vissiin pois täältäkään saa?
     
    #57
  8. Porcaporcina Vierailija

    Hemmetti vie että voi olla typerää sakkia paikalla!.
    Pancetta (it), panceta (es), panceta (pt), lard (fr)...
    Pancetta on yksinkertaisesti siankylkeä oli se sitten savustettu, maustettu tai mitä tahansa, joten sitä saa myös Suomesta.




     
    #58
  9. Casalingna Vierailija

    Onkin todella olennaista ottaa mallia sellaisesta suuresta pastamaasta kuin Espanja.

     
    #59
  10. Pancetta Vierailija

    http://fi.wikipedia.org/wiki/Pancetta

    Yllä olevasta linkistä löytyy tietoa siitä mitä pancetta oikein on.
     
    #60
  11. epäileväinen Vierailija

    Ihan sokeasti ei wikipediaankaan kannata luottaa... Se ei ole tietosanakirja.
     
    #61
  12. Pancetta Vierailija

    Ihan oikeaa tietoa se kuitenkin pancettasta antaa. Kannattaa lukea eikä luulla tietävänsä mitä se on.
     
    #62
  13. Pizzan kokki Vierailija

    Carbonara on kamalaa pastan kanssa, mutta pizzan päällä sen on herkkua. Ennen uuniin menoa pohjan päälle tulee oliiviöljyä, pekonia, valkosipulia ja mustapippuria. Uunista ottamisen jälkeen tulikuumalle pohjalle levitetään kastike, jossa on keltuaisia ja raastejuustoa. Lopuksi ripotellaan päälle oreganoa.
     
    #63
  14. Ohje edelliselle Vierailija

    http://www.pane.appuntidicucina.it/index.php?Art=5051


    Luepas tuo ohje uudestaan.
     
    #64
  15. Aioli

    liittynyt:
    18.11.2006
    Viestejä:
    1 360
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hienoa, että osasit poimia siitä valtaosin italialaisesta vinkistä tuon Espanja-osuuden, joka mielestäsi oli sitten niin "epäolennainen" (?) Luit/ymmärsit lukemasi vaan sikäli huonosti, etten suinkaan ottanut tai tarjonnut mallia Espanjasta. Teen itse carbonaran antamallani italialaisella ohjeella. Kunhan nyt mainitsin, että olen kermaversiotakin syönyt ja pidin myös siitä. Tällä kommentilla lähinnä irtisanouduin juupas-eipäs-kermaa-väittelystä. Pahoittelen jos olennaisuuden tajusi ei sitä kestänyt. Tässä ketjussahan maailman suurimmat pasta-asiantuntijat eli suomalaiset väittelevät ainoasta oikeasta tavasta tehdä italialaista ruokaa eli enpä arvannut ettei oheen sovi kokemus toisestakin vähintään yhtä suuresta pastamaasta.
     
    #65
  16. Aioli

    liittynyt:
    18.11.2006
    Viestejä:
    1 360
    Saadut tykkäykset:
    0
    En lähde kiistelemään kanssasi carbonaran etymologiasta. Sinulla mitä ilmeisemmin on asiasta takuuvarmaa tietoa, kun noin varmasti sen esität. Oma lähteeni oli Gastronomy of Italy ja Secrets from an Italian Kitchen -kirjat kirjoittaneen Del Conten tarina puuhiiltä Lazion vuoristometsissä polttaneista carbonareista.
     
    #66
  17. Voisiko jonkinlainen lopputulema olla, että alkuperäiseen pasta carbonaraan ei tule kermaa. Mutta että nykyisin Italiassakin osa kokeista sitä laittaa lusikallisen tai pari (näin myös minun italialaisen keittokirjani mukaan). Ja Suomessahan pastahan tunnetusti ui kastikkeessaan, joten täällä on kehitetty sellainen carbonara-versio, jossa paljon kermaa.

    Hassua kiistellä jostain kermatilkasta. Eiköhän Suomestakin löydy aika monta ruokalajia, jonka jokainen kokki tekee pikkuisen omalla tavallaan (ja mikään muu tapahan ei tietenkään tule kysymykseenkään). Siitä olen kyllä Jx:n kanssa samaa mieltä, että kaikenlaisia sotkuja sitä kutsutaan ruokien nimillä. Syödään "aasialaista", "ranskalaista" ja vaikka mitä, mikä ei oikeastaa ole kuin mukaelma. Senhän voisi helposti ilmoittaa reseptin yhteydessä, jos ruokalaji poikkeaa olennaisesti alkuperäisestä. Useinhan muunnelmat ovat myös tarkoituksellisia.

    Järkyttävintä on se, miten ihmiset kutsuvat sitä sentin paksuista, kotihellassaan paistamaa, kinkkujuustoananasoreganopiirakkaa pizzaksi... =)
     
    #67
  18. Pizzan kokki Vierailija

    Katajainen kirjautumatta on täysin oikeassa. Jx on tosiaan ainutlaatuinen esimerkki siitä, miten kaikenlaisia sotkuja saatetaan kutsua ruokien nimillä. Esimerkiksi Jx:n kuuluisa "kiinalainen ruoka" on aina jonkin sortin hapanimelää, jolla ei ole mitään tekemistä Kiinan kanssa. Muita esimerkkejä ovat "vanhanajan rieska", viipaleperunalaatikko sekä "venäläinen pata" (sekaan vain smetanaa ja suolakurkkua, niin jo on tosi venäläistä).
     
    #68
  19. sinipilvi

    liittynyt:
    19.11.2006
    Viestejä:
    836
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jos katajainen kirjautumatta laittasi oman pizzaohjeensa, mitä tekee "kotihellassaan" tänne Ellien iloksi.
     
    #69
  20. tiukkapipojako Vierailija

    Aika tiukkapipoisia kokkeja täällä tuntuu olevan. Kyllä omatekoista pizzaa voi kutsua pizzaksi, on siinä mitä tahansa päällä. Samoin ei ole mitään määrättyä vanhanajan rieskaa, kukin teki omalla tavallaan. Mikä on aitoa viipaleperunalaatikkoa, venäläistä pataa ei ole määritelty, kiinalaista ruokaa samoiten.
     
    #70
  21. sinipilvi

    liittynyt:
    19.11.2006
    Viestejä:
    836
    Saadut tykkäykset:
    0
    Niin.. samaa mieltä. tiukkapipo.
     
    #71
  22. sinipilvi

    liittynyt:
    19.11.2006
    Viestejä:
    836
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitos Aliolille ohjeesta! Kokeilen. :)
     
    #72
  23. ?? Vierailija

    Useimmat ruoat ovat jonkun omia versioita - harvoja ruokaohjeita on rekisteröity. Minusta itämainen pata Suomessa tarkoittaa sitä, että se on saanut vaikutteita sieltä suunnasta. Suomalainen pizza on mukaelma italialaisesta - joita muuten on yhtä monenlaisia suurin piirtein kuin on italialaisia perheenemäntiäkin. Jne... unohdetaan tiukkapipoisuus ja nautiskellaan hyvästä ruoasta - on se sitten aitoa tai vähemmän aitoa.
     
    #73
  24. asteri

    liittynyt:
    25.06.2006
    Viestejä:
    2 396
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ja otetaanpaa vielä esimerkiksi uunikala, siis kala vuoassa uunissa. Eräässä pakastekalapaketissa on ohje Ranskalainen uunikala. En näe siinä mitään ranskalaista, paitsi ehkä rakuunaa. Siinä on myös tomaattimurskaa ja parmesaania. Uunikaloja on satoja erilaisia. Joku nimihän niille pitää antaa, ellei sitten Uunikala 1, Unikala 2...
     
    #74
  25. Tarkoitin sitä, että minusta ohjeen nimessä voisi olla mainittu, jos ohje on hieman kauempana perinteisestä valmistustavasta tai -aineista.

    Asteri, jos ruoalla ei oikeasti ole mitään tekemistä ranskan kanssa, voisiko nimi olla sitten vaikkapa "rakuunainen uunikala", "uunikala asterin tapaan" tai "mukaelma ranskalaisesta uunikalasta"?

    Sinipilvi, en tee pizzaa koskaan kotona, koska ensinnäkin sitä saa niin halvalla pizzerioista, ettei kannata. Toiseksi, pizzaa tulee syötyä niin harvoin, että silloin (pizzanhimossani) haluan herkutella pizzalla, en piirakalla. Kolmanneksi, jos tekisin sellaista pizzapiirakkaa, kutsuisin sitä pizzapiirakaksi. Neljänneksi, netistä varmaan löytyy runsaasti ohjeita ihan normaaleihin pizzoihin (pannu tai ohut), joita voi kokeilla myös kotiuunissa. Eihän pizzan ja sen suomalaisen pizzapiirakan ero ole uunin lisäksi muu kuin pohja; sottilessa paksuus, pannussa rasvaisuus. Ja tietty mausteet/täytteet, mutta niitä nyt voi Italiassakin laittaa kokki mielensä mukaan.
     
    #75
Viestiketjun status:
Viestiketju on suljettu.

Jaa tämä sivu