Hae Anna&Ellit-sivustolta

Pihvin lisukkeet

Viestiketju osiossa 'Omat ruokaohjeet' , käynnistäjänä no, 14.11.2011.

  1. imbad Vierailija

    Ite oon tehnyt muutaman kerran hamppupihvejä. suoraan hampurilaisten väliin! on muuten hyviä!
     
  2. ei ymmärrä Vierailija


    Hamppupihvejä? Narusta? Siitä huumekasvista?
     
  3. Kristiina Vierailija

    Kevät- ja kesäaikaan parsa eli se ns. tankoparsa.
     
  4. hämmästelijä Vierailija


    Jo siinä on jollain "kovat lisukkeet". Ei taida uskaltaa kysyä missä on viljelmä?
     
  5. Tyhmälle Vierailija


    1 1/2 dl hampunsiemeniä
    1 1/2 dl vettä
    1 dl porkkanasosetta (itse soseutin tuoretta porkkanaraastetta)
    2 tlk currya
    1 rkl kuivattua persiljaa
    3/4 tl suolaa
    2 dl kaurahiutaleita
    1/2 dl grahamjauhoja
    öljyä paistamiseen

    Paahda hampunsiemenet pannulla ja murskaa veden kanssa. Sekoita siemenmurska nesteineen muiden ainesten kanssa ja muotoile massasta kostutetuin käsin pihvejä suoraan pannulle. Paista keskikuumalla paistinpannulla 3-4 min/puoli.
     
  6. on outoa Vierailija

    Eihän kaikki sentäs pössyttele eli hamppu ei ole tuttu. Kasvatatko sitä itse vai mistä ne siemenet saat?
     
  7. on outoa Vierailija

  8. Jx

    liittynyt:
    03.07.2006
    Viestejä:
    20 688
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hampputuotteita myydään tietääkseni Ruohonjuuressa. Itse en ole maistanut, mutta olen nähnyt mainoksen mm. hamppukekseistä.
     
  9. Suonenvetojoelta Vierailija


    Mainokset ovat nykyhelsinkiläiselle tärkeämpiä kuin oma kokemus.
     
  10. Jx

    liittynyt:
    03.07.2006
    Viestejä:
    20 688
    Saadut tykkäykset:
    0
    En ole nähnyt tarpeelliseksi kokeilla mainittuja tuotteita.
     
  11. andiata Vierailija

    Ei ole kiinnostusta hamppuun, mutta pihvin lisänä näin kesäaikaan maistuu uudet porkkanat ja haudutetut uudet sipulit.
     
  12. andiata Vierailija


    Niin, kuka lienee nykyhelsinkiläinen, kuka jostain muiniaisuuden peränurkista! En kulje mainosten perässä, laitan kuitenkin modernia ja terveellistä ruokaa. Se tarkoittaa paljon kasviksia, juureksia, hedelmiä, marjoja. Lihaa unohtamatta kuitenkaan.
    Ruskeaa kastiketta en ole tehnyt koskaan.
    Olen siis helsinkiläinen.
     
  13. Jx

    liittynyt:
    03.07.2006
    Viestejä:
    20 688
    Saadut tykkäykset:
    0
    Etkö edes koulun kotitaloustunnilla?
     
  14. vierailija Vierailija

    "Etkö edes koulun kotitaloustunnilla? "

    Meillä tehtiin kouilussa kotitaloustunneilla monipuolista ja suht terveellistä ruokaa ja kokeiltiin myös sellaisia uusia ruokia, mitä ei välttämättä joka kodissa tehty ja ruskeakastike ei kuulunut niihin ruokiin.

    Luulen, että aika harva 40 vuotias tai alle, on tehnyt koulun kotitaloustunneilla ruskeaa kastiketta.
     
  15. Muinaisia ruokia Vierailija

    Nuo kasvikset, juurekset, hedelmät ja marjat (lihaa unohtamatta) ovat paljon muinaisempia kuin ruskea kastike, joka ruokien historiassa on varsin uusi keksintö. Muinainen ruokahan perustui juuri niihin perusruoka-aneisiin, joita kulloinkin oli saatavissa. Siis kauden aineksia ja lähiruokaa, juuri sitä, mihin nyt pyritään palaamaan. T. Toinen helsinkiläinen
     
  16. Hamputar Vierailija

    Hampunsiemenet sisältävät 25 % proteiinia, kaikki 20 terveydelle välttämätöntä aminohappoa ja paljon omega-3-, omega-6- ja omega-9-rasvahappoja, ja ne ovat lisäksi tosi monikäyttöisiä. Niistä voi valmistaa maitoa, hefua, idättää, tehdä levitteitä, kaataa sämpylätaikinaan ja ripotella vaikka keiton päälle.
     
  17. ei kotitaloudessa Vierailija

    Minä olen 50-luvulla syntynyt ja tyttökoulun (=tavallista keskikoulua enemmän mm. kotitaloutta) käynyt. Teimme monenlaisia ruokia, mutta perusruskeakastike ei niihin kuulunut. Opettelimme erilaisia kastikkeita, joita ei siihen aikaan tavallisessa perheessä kotioloissa tarvittu. Tuon peruskastikkeen opin toki kotona, mutta en ole sellaista tehnyt koko oman talouteni aikana kertaakaan. Sen sijaan suurustettua valkokastiketta teen edelleen - se oli äitini toinen peruskastike eli hän lisäsi sinne joko keitettyä kananmunaa tai ruskistettua kinkkua.
     
  18. Samaa ajattelin Vierailija

    Juuri näin. Aiemmin syötiin lihaakin harvemmin kuin nykyään, kasviksia sen sijaan joka aterialla. Jos asui lähellä jonkinlaista vettä, myös kalaa pyydettiin ruokapöytään. Olen elänyt puolet elämästäni maalla ja puolet pääkaupunkiseudulla, mutta tosiaan lapsuudenmaisemissani kotitilalla kasvatettiin aina omat kasvikset, juurekset, perunat ja sipulit, mitä moninaisimpia marjoja, omenoita ja luumuja jne. Ikääntyvä isäni viljelee edelleen omiksi tarpeiksi marjoja, omenoita ja perunaa, kasvimaasta hän on jo luopunut.

    Olen itse nelikymppinen, enkä ole varma, teimmekö ruskeaakastiketta kotitaloustunnilla. Mahdollisesti, mahdollisesti ei. Onneksi senkin valmistamisen mummovainaani opetti, sillä se on todella maistuvaista lihapullien kanssa kerran, pari vuodessa.
     
  19. andiata Vierailija


    Minulla ei ole mitään muistikuvaa kouluaikojen kotitaloustunneilta. Olen käynyt linjan kansakoulua muutama vuosi, sitten oppikouluun, lukioon ja yliopistoon. Jos jossain vaiheessa oli kotiltalousopetusta, sitä en muista. Muuten toki olen saanut kotitalouden opastusta kotonani sekä kotiapulaiselta että äidiltäni. Molemmat olivat erinomaisia ruoanlaittajia ja siksiköhän minustakin tuli varsinainen kulinaristi.
     
  20. Jx

    liittynyt:
    03.07.2006
    Viestejä:
    20 688
    Saadut tykkäykset:
    0
    On tainnut sitten olla koulu- ja opettajakohtaista mitä ruokia on kotitaloustunnilla valmistettu. Minä olen ollut siinä luulossa, että olisi ollut joku ohje mitä ruokia pitää valmistaa. Meillä oli aikanaan kahtena vuotena 6 tuntia viikossa kotitaloutta siinä ehti tuo ruskea kastikekin tulla tutuksi niille, jotka sitä eivät vielä osanneet valmistaa.
     
  21. andiata Vierailija

    Äitini oli opettaja yläasteella. Sen verran tiedän opetusohjelmista että mitään "listaa" ei ole koskaan ollut mitä kouluissa tulee opettaa eli mitä ruokia. Myös maalla ja kaupungissa on opetettu varmasti erilaisia ruokia, maalla paljon kasvis-marja-juures-ruokia luonnollisesti koska tuoreita raaka-aineita oli saatavana eli sitä varsinaista lähiruokaa. Äitini ei opettanut kotitalousaineita kuitenkaan mutta perheen tuttavapiiriin kuului eri aineita opettavia opettajia.
     
  22. Pinkrose32

    liittynyt:
    28.09.2012
    Viestejä:
    10
    Saadut tykkäykset:
    0
    Meillä pihvin kanssa lisukkeena kermaperunoita,valkosipuliperunoita,tai juustoperunoita. Kaikki toimii loistavasti. Lisäksi vielä kaupan pakastealtaasta valkosipulivoipatonkia tai yrttivoipatonkia ja salaattia tai pakastealtaasta jotain keittojuureksia ja niiden sekaan voita, kruunaa kaiken. Joskus meillä pihvien kanssa pelkkää salaattia ja leipää.
     
  23. Kauden raaka-aineet Vierailija

    Näin syksyllä tietenkin itse kerätyistä sienistä muhennos tai kastike, kauden kasviksia sitten sen mukaan, mitä sattuu olemaan tai tekemään mieli.
     

Jaa tämä sivu