Piimäjuusto

Viestiketju osiossa 'Juhlaruoka' , käynnistäjänä outi58, 20.12.2010.

  1. outi58

    liittynyt:
    21.06.2006
    Viestejä:
    1 641
    Saadut tykkäykset:
    0
    Aion kokeilla tehdä kyseisen juuston jouluksi. Saan lainaksi puisen juustomuotinkin sitä varten. Kysyisin lähinnä sitä, että oletteko paistaneet kyseisen juuston valumisen jälkeen, kun joisakin ohjeissa mainitaan niin tehtävän?
    Saa laittaa myös ohjeen! :)
     
  2. Piii

    liittynyt:
    24.04.2007
    Viestejä:
    305
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mä oon tehnyt tällä Valion ohjeella juustoa monta kertaa. Yleensä paistan juuston. Paistettu lämmin juusto on hyvä jälkiruoka hillon kanssa.

    Suolan määrä kuullostaa hurjalta, mutta kyllä sitä pitää olla reilusti sillä juustosta tulee muuten vetisen makusta.

    Munajuusto

    8 - 10 annosta

    3 l Valio täysmaitoa
    1 rkl suolaa
    2 rkl sokeria
    3 - 5 munaa
    1 l Valio piimää
    1 prk (200 g) Valio kermaviiliä

    Kuumenna maito sekoitellen lähes kiehumispisteeseen (95 astetta) paksupohjaisessa tai pinnoitetussa kattilassa. Lisää suola ja sokeri.Vatkaa munien rakenne rikki kulhossa. Lisää joukkoon piimä ja kermaviili. Kaada seos hitaasti hämmentäen kuuman maidon joukkoon. Kuumenna seos uudelleen, kunnes kuplahtaa (85 - 90 astetta). Sekoita koko ajan hiljalleen. Nosta kattila pois levyltä. Peitä kannella. Anna heran erottua n. 30 min. Nosta massa reikäkauhalla juustomuottiin, jossa on kostea sideharso. Kaada vielä kaikki hera siivilään ja siirrä loppu juustomassa muottiin. Taita sideharson reunat juuston päälle ja nosta jääkaappiin valumaan kulhon päälle. Anna jäähtyä jääkaapissa useita tunteja tai yli yön. Kumoa tarjoiluvadille.

    PAISTETTU MUNAJUUSTO
    Nosta juusto leivinpaperille uunipellille. Voitele juusto keltuaisella. Paista sitä 250 asteessa n. 10 min eli kunnes pinta on saanut kauniin kullanruskean värin. Tarjoa lämmin juusto kermavaahdon ja mansikkalohkoilla höystetyn raparperihillokkeen kera.

    LAKTOOSITON MUNAJUUSTO
    Korvaa tavallinen maito ja piimä Valio laktoosittomalla kevytmaitojuomalla ja Valio laktoosittomalla piimällä. Jätä kermaviili pois. Juustosta tulee hiukan tavallista munajuustoa pienempi. Tarjoa laktoosittoman kermavaahdon kanssa.

    MUNAJUUSTO SIIVILÄSSÄ
    Jos sinulla ei ole sideharsoa, kaada juustomassa tiheään terässiivilään. Kun hera on valunut, siirrä juusto siivilästä muoviseen lävikköön, jotta se ei ota makua siivilästä. Käytä jäljelle jäänyttä heraa esim. sämpylätaikinaan.
     
  3. outi58

    liittynyt:
    21.06.2006
    Viestejä:
    1 641
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitos vastauksestasi! :)
    Löysin laittamasi ohjeen myös, kun hain ohjetta piimäjuustolle tänään päivällä netistä.
    Teen juuston tolla Valion ohjeella, kun se vaikuttaa kaikkein parhaimmalta muihin verrattuna mitä löysin!
    Mulla on digitaalinen paistomittari, joten annettuja lämpötiloja ohjeessa on helppo noudattaakin ! :)
    Kokeilen ohjetta ilman paistamista tällä kertaa.
     
  4. nallepuh52

    liittynyt:
    21.06.2006
    Viestejä:
    1 163
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ohje menee näin:
    3 litraa punaista maitoa
    2 dl kermaa
    1,0 -1,2 ltr hyvin hapanta piimää, esim rasvatonta (voi lisähapattaa huoneen lämmössä vaikkapa purkki auki pari päivää.
    4 munaa.

    Kerättyyn juustomassaan:
    1 muna
    n. 2 tl suolaa
    100 gr voita
    1/4 tl sokeria

    Voitele voilla teräskattilan pohja (5 ltr kattila).
    Pistä maito ja kerma kattilaan ja keitä kiehumispisteeseen.
    Vatkaa munat kevyesti ja sekoita piimään - joka on siis juoksute.
    Lisää juoksute kiehuvaan maitoon ja sekoita varovasti puulastalla.
    Anna seoksen kuumentua uudelleen, mutta älä sekoita rajusti vaan vedä varovasti puulastalla pohjaa aivan kuin meloen sillä kuumentuva massa helposti voi palaa pohjaan. Huomaat miten massan kuumentuessa juustokeko alkaa tekeytyä ja melo pohjaa hyvin varovasti.
    Anna seoksen "pulpahtaa" kiehumisen merkiksi, mutta ei keitetää enää edelleen vaan nosta heti kattila pois ja laita kansi päälle.
    Anna seisoa 20 min - näin juustomassa kiinteytyy kannen alla.

    Ota reikäkauha ja keräile massa siivilään, puristele puulastalla heraa pois ja laita juustomassaerät kulhoon.
    Vispaa yksi muna kevyesti ja lisää massaan ja lisää suola, voi ja sokerin ripaus.
    Sekoita tasaiseksi ja maista suolamäärä. Voissa on suolaa joten älä ylisuolaa vaan lisää suolaa maltillisesti.
    Voitele pari lasivuokaa tai foliovuokaa ja jaa juustomassa vuokiin.
    Paista noin 190 asteessa about 30-40 minuuttia ja juusto saa pientä rusketuslaikkua pintaan. Tarkkaile ettet ylipaista.

    Juuston voi syödä myös tuoreena, mutta sen säilyvyys on muutamia päiviä.
    Paistettuna juuston voi pakastaa mutta varautukaa siihen, että sulatusvaiheessa juustosta erkanee edelleen hieman heraa.

    Minä en missään olosuhteissa laittaisi suolaa keitettävään massaan. Suola edistää maidon pohjaanpalamista ja Valion koekeittiö antaa tässä täysin väärää ohjetta.
    Tämä ohjeeni on Päijät-Hämeestä ja sitä on tehty vuosisatoja tällä reseptillä.
    Juustosta tulee pehmeän ja puhtaan makuinen ja se on loistava alkupala ruokapöydässä.
    Olen oppinut reseptin omalta äidiltäni ja hän taas äidiltään ja tämä on verraton herkku, klassikko joka ei kaipaa yrttimausteita tai muita vahvoja esansseja. Maito, kerma ja voi ja suola ja hieman sokeria - ne maut ovat tässä puhtaimmillaan.

    Piimän happamuudesta - mitä vanhempaa ja happamampaa piimää, sitä parempi juoksuteaine se on eli juustoutuminen on tehokasta ja juustomassasta tulee sopivan kiinteää ja pulleaa.
     
  5. outi58

    liittynyt:
    21.06.2006
    Viestejä:
    1 641
    Saadut tykkäykset:
    0
    Juusto onnistui täydellisesti Valion ohjeella, eikä palanut pohjaan yhtään, kun sekoitin koko ajan keittämisen ajan ja käytin digitaalista mittaria maidon lämmittämiseen! :)
     
  6. nallepuh52

    liittynyt:
    21.06.2006
    Viestejä:
    1 163
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hyvä jos maito ei tarttunut kattilan pohjaan - no ainakin teflonilla sen voi välttää.
    Mutta - palatakseni Valion ohjeeseen - kermaviilin lisääminen juustomassaan on vähintäänkin outo valinta. Juusto on juoksutettu hapatteella eli happamalla piimällä ja kananmunilla, muttta juuston maku ei silti tule olla hapan vaan pehmeän maidon ja kerman makuinen. Suola, pikkiriikkinen sokerihippu ja voi tekevät sen lopun silauksen ja näin aito maku pysyy puhtaana.
     
  7. outi58

    liittynyt:
    21.06.2006
    Viestejä:
    1 641
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kokeilen seuraavan kerran laittamallasi ohjeella juuston tekoa, kun niin kovasti sitä olet kehunut! :)
    Nytten, kun on juustomuotti lainattavissa, tulen tekemään juustoa muulloinkin. Onhan tämä juustro tietysti melko lihottavaa kylläkin! :)
    Laitoin 100 g kermaviiliä, kun sellainen purkinloppu oli jäälaapissa.
     
  8. nallepuh52

    liittynyt:
    21.06.2006
    Viestejä:
    1 163
    Saadut tykkäykset:
    0
    Minulla ei ole juustomuottia, vaan siivilöityäni juustomassan lankasiivilän läpi ja sekoitettuani siihen sen voin, yhden munan ja suola/sokerin jaan juustomassan sopiviin vuokiin. Yleensä paistan tuosta kirjoittamastani annoksesta 2-3 pikku juustoa. Tietysti riippuu perheen koosta ja kulutuksesta voi tehdä yhdenkin, mutta tuo määrä tarkoittaa melko isoa vuokaa jos sen paistaa yhdellä kertaa.
    Paistan tuosta määrästä 2-3 kymmensenttistä halkaisijaltaan ja noin 3 senttiä korkeudeltaan juustoja. Paiston jälkeen jäähdytys huoneenlämpöiseksi. Sen jälkeen kumoan juustot "ylösalaisin" lautasen avulla, laitan tuorekelmun juuston ympärille ja vielä pakastepussiin tämän nyytin ja pakkaseen.
    Juusto sulaa pakastuksen jälkeen aika nopsaan, mutta kuten sanoin - siitä irtoaa vielä lievästi heraa.
    Juustosta ei kannnata tehdä rutikuivaa siivilöintivaiheessa - hera antaa mehevyyttä ja juusto pysyy kyllä koossa ja voidaan paistaa normaalissa uunivuokassa.
     
  9. outi58

    liittynyt:
    21.06.2006
    Viestejä:
    1 641
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitos antamistasi vinkeistä juuston suhteen! :)
    Hyvä tietää, että juuston voi paistamisen jälkeen pakastaa, joten juustoa ei tarvitse syödä kokonaan heti, vaan voi nauttia myöhemminkin, kun pakastaa sopivan kokoisina paloina!
    Voisi tehdä vaikka niin, että osan syö ilman paistamista ja paistetun pakastaa.
     
  10. nallepuh52

    liittynyt:
    21.06.2006
    Viestejä:
    1 163
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kun paistat juustoa, niin älä täytä paistovuokaa piripintaan, vaan jätä nk nousemisvaraa. Paistettaessa juusto kohoaa ja hieman räiskii vielä kevyesti heraa. Minä usein laitan uunin pohjalle suojaksi leivinpaperin, koska en viitsi uunia pyyhkiä jatkuvasti. Paiston jälkeen juusto taas laskee jäähtyessään hieman ja tätä ei siis tarvitse pitää epäonnistumisena.

    Kaikkein tärkeintä on että juoksute eli piimä on hyvin hapanta ja voit siis mainiosti käyttää vanhentunutta, kokkelista piimää tai sitten kuten minä useimmiten teen - jätän avoimen täyden piimäpurkin huoneen lämpöön päiväksi ja pariksi ja sen jälkeen se on hyvin hapanta.
     
  11. outi58

    liittynyt:
    21.06.2006
    Viestejä:
    1 641
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tein antamallasi ohjeella pääsiäiseksi piimäjuuston. Tulen käyttämään ohjettasi juuston tekoon toistekin! :)
    Pienen osan juustosta pakastin myöhempään käyttöön.
     

  12. Hieno juttu että tykkäsit - minusta se on niin puhdasmakuinen herkku, että siihen ei ikinä kyllästy!
     

Jaa tämä sivu