Pinaatti

Viestiketju osiossa 'Keittiössä' , käynnistäjänä Kippari-Kalle, 01.07.2005.

  1. Kippari-Kalle Vierailija

    Laitoin eka kertaa kasvimaalle pinaattia kasvamaan ja hyvin ovat kasvaneet. Mutta miten pinaatti pitää käsitellä, keittääkö? Entä pakastus? Hyviä reseptejä, kiitos!
     
  2. kommentti Vierailija

    Ainakin kaupassa myydään pakastettua pinaattia, joten ei kai siinä ongelmia ole.
     
  3. Tuula Vierailija

    Pinaatti pitää aina ryöpätä ennen käyttöä/pakastusta eli kiehauttaa väljässä vedessä. Vettä ei käytetä ruoanvalmistuksessa.

    Kiehautuksen jälkeen pinaatinlehdet silputaan ja pakastetaan tai käytetään saman tien keittoon/ kastikkeeseen/ ohukaistaikinaan jne...
     
  4. nea Vierailija

    Pinaatista saat myös ihanan kastikkeen (kermasta) kalalle.
     
  5. Keittäminen Vierailija

    Miksi pinaatti pitää keittää? Sama käsitys on minullakin, mutta yhdessä keittokirjassani kun on muutama salaattiohje, joihin tulee tuoretta, keittämätöntä pinaattia.
     
  6. Tuula vielä Vierailija

    Pinaattia ei ole pakko keittää, mutta maku on keittämisen jälkeen miedompi ja osa oksaalihaposta liukenee veteen.
    Tässä netistä löytynyttä tietoa pinaatista:

    ""Pinaatti sisältää oksaalihappoa, joka sitoo kalsiumia. Pinaattiin kertyy helposti myös nitraatteja, joten sitä ei pidä syöttää pienille, alle vuoden ikäisille lapsille. Pinaatin nitraattipitoisuuteen vaikuttaa viljelyolosuhteet, joten pitoisuudet voivat olla hyvinkin erilaiset. Monissa, etenkin Keski-Eurooppalaisissa ruokaohjeissa, käytetään paljonkin raakaa pinaattia salaateissa. Kyseinen pinaatti on salaatinomainen lehtipinaatti, joka on maultaan huomattavasti miedompaa kuin meillä myynnissä oleva Uuden-Seelannin pinaatti. Jos pinaattia ei syö päivittäin ja suuria määriä, voi tätä meilläkin myynnissä olevaa pinaattia syödä raakana mm. salaateissa. Salaattia valmistettaessa on kuitenkin syytä ottaa huomioon sen voimakas maku.

    Pinaattia käytetään salaatteihin, keittoihin, muhennoksiin, laatikoihin, ohukaisiin, juures- ja perunasoseisiin, sämpylöihin. Haudutettuna pinaatti on hyvä lisäke kala- ja liharuoille.""
     
  7. hei Vierailija

    En koskaan ""keitä"" pinaattia, sillä siitä tulee inhaa löllöä sen jälkeen.

    Itse laitan kattilaan nokareen voita ja kattilallisen täyteen pinaattia ja minuutissa-parissa pinaatit menenvät kasaan kun sekoittelee ja sitten vain suolaa ja mustapippuria ja pastan päälle. Tosi hyvää.

    Samoin salaatin joukkoon laitan tuoretta (en pelkkää siis) pinaattia.

    Ja ehdottomasti parasta on risottoriisistä (ei siis tavallinen) tehty pinaattirisotto. Vie kielen mennessään.

    Ohje muotoutunut käytännössä

    Valmista kattilaan kanaliemi (vaikka kuutioista<) noin 1l
    Toiseen kattilaan sipuli+valkosipulisilppu ja kevyt kuullotus
    Laita risottoriisiä kattilaan+öljy/voi(aika reilusti) ja kuullota sipulien kanssa

    Lisää kanalientä niin, että peittyy. Seikoittele(hämmennä) jatkuvasti ja lisää lientä vähitellen niin paljon kuin tarvii risoton peittämiseen. Lähellä loppuvaihetta heitä joukkoon tuoretta pinaattia REILUSTI + mustapippuria ja anna hieman kypsyä. Sitten vain nokare voita ja vajaa desi parmesaania sekoitetaan joukkoon.

    Riisi saa olla hieman kova valmiina (ei siis löysä). Muuten risotto muistuttaa löysää puuroa. Jähmettyy lautasella nopeasti.

    Ei ole kevyttä, mutta hyvää.
     

Jaa tämä sivu