Hae Anna&Ellit-sivustolta

Porsaan sisäfilee

Viestiketju osiossa 'Omat ruokaohjeet' , käynnistäjänä m--u, 15.10.2008.

  1. m--u Vierailija

    Mieheni otti ja yllätti minut, tuomalla kotiin kokonaisen porsaan sisäfileen.
    Nyt olen tässä huuli pyöreänä miettien mitä siitä pitäisi tehdä. Olen ihan tasavarma etten osaa tehdä siitä kuin tavallisen kastikkeen. Kamalaa.... sehän olisi suuri perusvirhe.
    Onko teillä Ellit hyväksi koettuja ohjeita tällaiselle ihanalle lihaklöntille?
    Otan mieluusti vastaan neuvoja.

     
  2. mureaa aina Vierailija

    Leikkaa pihveiksi, paista pannulla, mausta mustapippurilla ja suolalla, lorauta pannulle kuorukermaa. Tai
    Ruskista voissa koko sisäfile, mausta mustapippurilla ja suolalla, nosta file uunivuokaan ja kypsennä 150 c n.20 min.
     

  3. Siitä voi paistaa pihvit aivan kuten naudankin sisäfileestä. Leikkaa parin, kolmen sentin paksuisia viipaleita ja laita niitä muutama kerrallaan paistumaan tulikuumalle paistinpannulle. Paista muutama minuutti kunnes neste nousee pihvin pintaan ja sitten toinen puoli yhtä kauan. Päälle suolaa ja pippuria, pannulle voi myös laittaa sitten jotain tuorejuustoa ja kermaa jos haluaa kastiketta. Vaikka mustapekka -juustoa kerman sekaan.

    Seuraksi pihvit eivät kaipaa kuin salaattia, toki perunakin käy, lohkoina, keitettynä tai miten vaan.

    Muista että pihvien paistaminen ei vie kauaa, kaiken muun täytyy olla jo viittä vaille valmista kun alat pihvejä paistaa. Ota liha huoneenlämpöön jo n puoli tuntia ennen paistamista.
     
  4. Aioli

    liittynyt:
    18.11.2006
    Viestejä:
    1 360
    Saadut tykkäykset:
    0
    Porsaan sisäfileen voi myös leikata auki, täyttää, rullata ja sitoa. Tai marinoida. Tai kuorruttaa. Tai kypsentää mausteliemessä padassa. Tämäkin on maukkaaksi kokeiltu ohje: http://ruokala.iltasanomat.fi/Public/Ruokalatv?func=show_rec&id=217
     
  5. kotigourmet Vierailija

    Voi paistaa kokonaiseen fileeseen pinnan, maustaa liha ja kypsentää uunissa. Itse teen usein niin että leikkaan fileestä palasia, paistan pannulla ja maustettuna laitan uuniin. Samaan vuokaan voi laittaa myös juuresviipaleita kypsymään (perunaa, porkkanaa ja mieluusti sipulia/punasipulia)
     
  6. ei koskaan noin Vierailija

    Laitat paistetut filepalat juuresviipaleiden kanssa vielä uuniin kypsymään ? Ei hemmetti, sinun lihasi on taatusti silloin kuivaa, sisäfilepihvit tarvitsevat vain muutaman (parin) minuutin kypsymisen.
     
  7. Maaliskuun Idus Vierailija

    Tein viimeksi linkin takaa löytyvän ohjeen mukaan, herkkusienet vaihdoin purjosipulirenkaisiin. Helppoa ja hyvää, mutta aikamoinen kaloripommi.

    http://www.herkut.net/resepti.php?id=316
     
  8. n48 Vierailija


    Tuohon uuniruokaan käy jotkut karjalanpaistilihat parhaiten, siitä tulee paremmankin makuinen lihapata ja se saa rauhassa hautua uunissa.

    Kaikkiin ruokiin sisäfile ei ole parasta.
     
  9. Liisa O Vierailija

    Leikkaa noin 2 cm paksuiksi levyiksi ja paista todella kuumalla pannulla niihin ruskea pinta ja lisää puolikas musta-Pekka juustoa (+suolaa) ja purkki kermaa sekoita ja anna hautua 2-3 minuuttia. Voin taata, että vie kielen mennessään. Älä missään tapauksessa paista niitä liikaa. Eli pannun täytyy olla todella kuuma kun laitat pihvit pannulle. Muu ruoka täytyy olla valmis, sillä pihvit eivät odota ruokailijaa vaan päinvastoin.
     
  10. m--u Vierailija

    Taidanpa tehd'ä Mustan-Pekan kanssa. Vaikuttanee helpoimmalta, saas nähdä kuinka siinä käy. Toivon että onnistun

    .
     
  11. odeviiskasi Vierailija

    Aika helposti saa myös pyöräyttämällä fileepalat kuumalla pannulla, lisäämällä joukkoon purkillisen (ruoka)kermaa ja maustamalla sinapilla, mustapippurilla, suolalla (soijalla), ym. mielimausteilla.

    Itse tykkään syödä porsaanfileen - sisäfileenkin - täysin kypsänä, vaikka naudanfileestä pidänkin puolikypsänä. Jotenkin tökkii se punertava sianliha.
     
  12. odeviiskasi Vierailija

    Tarkoitus ei ole pottuilla, mutta rupesi hymyilyttämään tuo aloitus : "Mieheni otti ja yllätti minut, tuomalla kotiin kokonaisen porsaan sisäfileen"

    Yksi porsaan sisäfilee ei nyt ehkä niin hirveän suuri yllätys voi olla - se on aika pieni ja niukin naukin riittää kahdelle. Tietty jos mies ei koskaan osta ruokaa, voi yksikin possunfilee olla yllätys.
     
  13. Bien cuit Vierailija

    Possunfileen pitääkin olla kypsää, salmonella uhkaa muuten. Kaikkea file-nimellä kulkevaa ei voi syödä mediumina.
     
  14. Liisa O Vierailija

    Ei siitä mitään salmonellaa saa, ollaan syöty vuoskaudet lihaa mediumina eikä olla sairastuttu. Ärsyttää tää suomalaisten vouhkailu aina jostain sairaudesta, jonka ruoka-aineista voi saada. Toisethan ei uskalla syödä kananmuniakaan löysinä. Voihan sitä syttyä talo palamaan, kun laittaa sähkölevyn päälle. Kaikki on mahdollista.... Muissa maissa ei olla näin hysteerisiä.
     
  15. iso karju Vierailija

    Possunfile voi painaa jopa yli 700grammaa.

    Possu tehdään aina kypsäksi, samoin kuin kana.
     
  16. n48 Vierailija


    Sellainen porsaanliha pitääkin olla kypsää, jossa on paljon rasvaa tai sidekudosta. Kyllä sisäfile voi olla medium ja me jätetään aina possunfile punertavaksi jos pihveiksi se paistetaan, aivan kuten naudankin sisäfile, silloin se on mehukkain. Ja on syöty näin vuosikaudet sitä.
     
  17. Isolle karjulle Vierailija

    Et oo tainnut maistaakaan sisäfilettä, jos et tiedä että se on parasta mediumina. Huonommat ruhonosat kypsennetään kypsiksi, koska ovat muuten sitkeitä. Turha ostaa sisäfilettä, jos sen kypsäksi paistaa jolloin siitä tulee kuivaa.
     
  18. äippä66

    liittynyt:
    17.09.2007
    Viestejä:
    3 819
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ihanan kuuloinen ohje, menee varmasti kokeiluun! Tosin minä paistan possun kypsäksi.. :)
     
  19. Bien cuit Vierailija

    Ärsyynny vaan ihan rauhassa, mutta se on kyllä niin, että porsaanliha tarjoillaan kypsänä. Voit lukea ihan minkä tahansa ohjeen, niin se käsketään kypsentämään kypsäksi. Ja ravintolassa ei koskaan possun kohdalla kysytä, miten lihasi haluat, vaan se on kypsä automatic. Näin myös muualla maailmassa.
     
  20. mutta eikös... Vierailija

    se ole jotain muuta kuin salmonellaa, mitä raa´asta possunlihasta voi saada? Salmonellavaara kai on lähinnä broilerissa.
     
  21. ode58

    liittynyt:
    21.06.2006
    Viestejä:
    853
    Saadut tykkäykset:
    0
    Joskus sanottiin, että sianlihasta saa trikiinejä (jonkinlaisia loisia?), jos se ei ole täysin kypsää. En ole ikinä kyllä kuullut kenenkään sellaisia saaneen.

    Itseä vain tökkii puolikypsä sika, kun en muutenkaan ole sianlihan suuri ystävä. Ei siitä kuivaa tule, vaikka sen kypsäksi paistaa - kunhan ei anna kuivua :)
     
  22. bellona Vierailija

    Joskus ennenvanhaan sianlihassa tosiaan sanotaan olleen trikiinejä, hengenvaarallisia loisia. Niitä on jääkarhuissa; joku muinoinen naparetkikunta menehtyi, kun ei ollut muuta syötävää kuin jääkarhu.
    Ei ole varmasti trikiineja sianlihassa, en usko että on missään päin maailmaa. No luulo ei ole tiedon väärtti, en mene väittämättään ettei jossain olisi.
     
  23. Bien cuit Vierailija

    No viime vuonna testeissä Suomi oli ainoa maa Euroopassa, jossa ei ollut salmonellaa sianlihassa. Miettikääpä vaan, kuinka paljon possua tulee esim. Tanskasta, jossa se on todellinen ongelma! Tänä vuonna ihmisiin tarttunutta salmonellaa yli 1000 tapausta, kuusi kuollutta. Siitä vaan jättämään joulukinkkukin mediumiksi... Joo-joo, kaikki ellit tietysti ostavat vain ja ainoastaan kotimaista lihaa eivätkä koskaan matkusta ja saavat kyllä Ranskassakin ravintolassa possunsa mediumina, kun pyytävät.
     
  24. taitavat nuo... Vierailija

    salmonella tapaukset kuitenkin koko maailman tilasto. Suomessa enkä' Euroopassakaan ole kuullut kenenkään kuolleen salmonellaan. Olen itsekin sen sairastanut ja ikävä ripulitauti se on, mutta ei hengenvaarallinen normaalille ihmiselle. Turha siis lietsoa paniikkia.
     
  25. tiedoksesi Vierailija


    Kinkku ei ole sisäfilettä.

    Täällä puhuttiinkin nyt vain possun sisäfileestä, muu possunliha on syytä kypsentääkin kauemmin; lapa, rinta, pakara ja muu joka on rasvaisempaa ja vaatii jo mureutuakseenkin pitemmän kypsennyksen.

    Sisäfile on herkkua ja mehevimmillään kun lihan neste on vielä lihassa.
     

Jaa tämä sivu