Porsaan ulkofilee

Viestiketju osiossa 'Omat ruokaohjeet' , käynnistäjänä Sipuli, 07.10.2005.

  1. Sipuli Vierailija

    Miten laittaisin 1 1/2 kg:n porsaan ulkofileen, että siitä tulisi mehevä eikä kuiva ? Ajattelin laittaa sen uunissa kokonaisena.
    Mitä mausteita tai laitanko se marinaadiin ja minkälaiseen ? Pitääkö se ensin paistaa pannulla ja sitten vasta uuniin ? Kuinka kauan se saa olla uunissa ja missä asteessa ? Suppilovahverokastike maistuisi fileen kanssa varmaan !
    ""nimimerkillä tärkeitä vieraita tulossa, toivottavasti en pilaa hyvää lihaa !""
     
  2. kokki Vierailija

    Sipulille minä ainakin tekisin porsaanfilekääryleitä jos kerran tulee tärkeitä vieraita ovat juhlallisempiä.
     
  3. Pikku-possu Vierailija

    Minun tapani valmistaa possun ulkofile kokonaisena.
    Jos pidät valkosipulista, niin sivele paistinpannu valkosipulinkynnellä, lisää öljyä/voita ja anna pannun kuumentua. Ruskista liha nopeasti joka puolelta, sen jälkeen ripottele pinnalla grillimaustetta tai muuta mielimaustettasi. Laita liha paistopussiin ja kaada ruskistusrasva, johon voit lisätä tilkan vetta, myös pussiin, lisäksi voit laittaa porkkanoita, sipulia, lanttua kuutioina.
    (juurekset eivät ole välttämättömiä)
    Laita liha uuniin 150 asteeseen ja paista noin 1,5 tuntia.
    Suppilosoosi on erinomainen lisuke.
    Pitäisi tulla mehevää ja maukasta, hyvää ruokahalua!
     
  4. mar Vierailija

    Herkullinen ja helppo ohje.

    Suolaa ja pippuroi ulkofilee ja ruskista kasarissa öljyssä kauniin ruskeaksi.
    Kaada lihä päälle runsas litra maitoa. Lisää 4-5 muserrettua valkosipulinkynttä, tuoretta (jos mahdollista) salviaa, sitruunamehua sekä parin sitruunan raastettu kuori.
    Kansi kattilan päälle ja anna kiehua hiljaisella tulella parisen tuntia. Kääntele lihaa silloin tällöin ja valele maidolla.

    P.S. Kastikkeesta tulee luonnollisesti juoksuttuneen näköistä, mutta näin sen pitääkin olla.
     
  5. mar Vierailija

    Ai niin, voithan lisätä niitä suppilovahveroita tuon maitokastikkeen joukkoon. Ei varmasti olisikaan hullumpi lisä tähän italialaiseen tapaan valmistaa possua!
     
  6. Kotikokki Vierailija

    Tee marinadi lihalle
    öljyä noin desi
    balsamiviinietikkaa 2-3 rkl
    soijakastiketta 2 rkl
    suolaa 1-2 tl
    mustapippuria
    valkosip.kynsiä 2-3

    Anna marinoitua mielellään yön yli. Laita paistopussiin ja osa marinadia mukaan. Paista noin 1,5 h ensin 200 (n. 30 min) asteessa ja sitten 150 asteessa loput. Ota pois uunista ja tee pussiin reikä josta valutat liemen siivilän läpi kattilaan. Tee jauhosuuros ja anna kiehahtaa ja lisää vähän vettä. Lisää viimeksi kermaa ja tarkista maku. Viipaloi liha kauniisti tarjoiluvadille ja reunoille pikkuporkkanoita ja herneitä ja kastike eri kulhossa lisäksi perunaa ja salaattia.
     
  7. Nami Vierailija

    nami. Todella hyvää!
    Kiitos, mar.
     
  8. liselotte Vierailija

    On monta tapaa valmistaa possun ulkofilee uunissa.
    Esimerkiksi:
    Marinoituna vuorokausi ja paisto paistopussissa

    Aprikoosilla tai luumuilla täytetty maustettu ja sidottu ulkofilee uunissa uunivuuassa paistettuna

    Hunajapossua paistopussissa uunissa paistopussissa

    Hunaja-jogurttimarinoitua (marinointi 1 vrk) possua uunissa

    Porsaan ulkofileestä tulee helposti kuivaa, sen voi välttää paistamalla hitaasti alhaisessa lämpötilassa 125-150 astetta ja lihan kypsyys noin 72-75 astetta.
     
  9. J Vierailija

    Suolaa, mustapippuria ja päälle hunajaa. Paistoaika ensimmäiselle kilolle tuntia ja seuraavalle puolituntia. Uunin lämpötilaksi noin 150 C muista esilämmittää.
     
  10. Kokeillut Vierailija

    Tuo possua maidossa on todella oiva ohje. Eilen valmistettiin ja perhe oli haltioissaan.
    Kokeilkaa muutkin ihmeessä! Sopii myös uusavuttomille, sillä ei voi mennä pieleen.
     
  11. tollo Vierailija

    Mille tuo possua maidossa maistuu? Onko siinä selkeästi sitruunan maku ? Varmaan vaikea kuvailla, mutta yrittäkää. Niin ja mitä tarkoittaa kasari? onko se kattila vai paistinpannu?
     
  12. mar Vierailija

    Siinä on mukana sitruunan, salvian ja sianlihan maku. Jos sitruuna ei kiinnosta niin purista vain vähän joukkoon. Tai jos ei salvia maustu niin vaihda yrttiä...
    Kasari on minulle syvä kattila, jossa on kansi...? Itse käytän rautaista soikiomaista kattilaa (cocotte). Toki myös paine- tai pikakattila tekee valmista nopeasti. Jokainen valitkoon omansa.

    Ihanaa tässä reseptissä on se, että vaikkapa rasvattomalla maidolla sekä ulkofileellä, jossa ei myöskään sitä ole, saa vähäkalorisen sekä maukkaan aterian aikaan.
    Täytyy vain jaksaa keitellä (ja unohtaa ennakkoluulot).

     
  13. Emäntä Vierailija

    Älkää hyvänen aika kuivattako sitä filettä noin pitkällä kypsyttämisellä, possunfilee kypsyy nopeamminkin !
    Tuntikin riittää reilusti, eikä ihan sitäkään.
     
  14. Paxy Vierailija

    Omia keinojani...

    1) Noin kilo porsasta, keskelta halki puoleenvaliin, sisalle valkosipulinkynsia... noin 10kpl... ja ne peitellaan joko juustolla tai homejuustolla... Sitten hamppulangalla takasin kiinni ja uunissa pellilla 200 astetta 1.5h... yum yum

    2) Noin kilo sikaa vuokaan, pinnalle reilusti suolaa, pippuria ja makeaa sinappia (tai hunajaa ja normi sinappia). Tuolla sinapilla valellaan koko possufilee...

    Keita 5dl vetta, lisaa kaksi lihaliemikuutiota ja kourallinen sinihomejuustoa. Kun juusto on sulanut, kaada liemi lihan paalle.
    Kaada paalle 2pussia pakastevihanneksia, noin 10 pienta perunaa ja kolme kokonaista sipulia.

    Peita foliolla ja paista 200 asteessa 1.5 tuntia ja sitten ilman foliota noin tunti... paalla olevien perunoiden ja sipulien ollessa tummia, liha on herkullista ja kaikki lisukkeet kastiketta myoten yhdessa vuoassa...
     
  15. Elmo49 Vierailija

    Tämä ohjeeni on jo ollut toisella palstalla mutta jaetaan se nyt kerran vielä, kun on niin tosi helppo ja hyvä.

    700 gr porsaanfilettä
    250 gr savupekonia
    1 rkl mustapippuria
    1 rkl paprikaa
    1 rkl currya
    3 dl kevytkermaa

    Leikkaa filee n. 2 cm viipaleiksi ja painele kevyesti n. 1 cm kiekoiksi. Sekoita mausteet ja paina viipaleet mausteseokseen molemmin puolin.
    Leikkaa pekoni 1 cm levyisiksi suikaleiksi ja kiedo suikale fileepalan ympäri.
    Nosta lihapalaset kevyesti voideltuun uunivuokaan vieri viereen.
    Laita vuoka KYLMÄÄN uuniin ja käännä virta päälle 200 asteeseen. Ruoka saa olla uunissa täsmälleen tunnin. Kaada vasta sitten kerma vuokaan ja anna olla uunissa vielä 10 min.

    Tämä ohje on yli 30 vuotta vanha joten tuli mieleen että ehkä voisi kokeilla kermana jotain maustettua kermaa myös, vaikka juusto tai sipuil (siis Valion).
    Taidanpa kokeilla seuraavan kerran kun tämän teen.
     
  16. sirpat Vierailija

    1 1/2 kg porsaan ulkofilettä
    paistetaan öljyssä pinta kiinni
    voidellaan sinapilla (dijon)
    suolataan ja pippuroidaan
    leikataan luumuja paistopussin pohjalle, file päälle
    uuniin 200 astetta , lasketaan lämpöa 180 puolen tunnin päästä
    tehdään viilto pussiin n. tunnin päästä, kaadetaan päälle sekoitus, 1/2 dl soijaa, 1/2 dl rypsiöljyä
    valellaan nesteellä välillä, saa tulla kypsää
    Otetaan file uunista, valutetaan neste siivilän läpi
    File folion sisälle
    Neste kattilaan, lisätään kermaa n. 1 dl, mahtava kastike!
    Leikataan ennen pöytään tuomista siivuiksi isolle lautaselle, viereen lisukkeet

    Meillä nautitaan hassebackan perunoiden, pikkuherneiden ja keitettyjen porkkanoiden kera

    Varmaan 100 vuotta vanha resepti, mutta parempaa en tiedä :D
     
  17. SuSSu Vierailija


    Tuolla on 1½ kilo filee..minäpä kokeilen tätä, vaikuttaa oikein todella maukkaalta repsulta..toki chililisäys tulee mutta Kiitos =)
     
  18. höö Vierailija

    Ei varmaan ollut Dijonia, soijaa, rypsiöljyä Suomessa...eikä varmaan foliotakaan 100 vuotta sitten...
     
  19. paistoin Vierailija


    viljaporsaan ulkofilettä eilen. Ei siitä mitään kuivaa tullut.
    Pintaan laitoin oliviiöljyä, rakuunasinappia ja kuivattua yrttiä pintaan.
    Pannulle laitoin kasvislientä, sillä valelin filettä ajoittain.
    En paistanut pannulla vaan suoraan astiaan vaan.
    En muista lämpötilaa enkä paistoaikaa, kypsymistä täytyy tarkkailla.
     
  20. se on Vierailija

    Hasselbacka. Ei Hasse varmaan ruokaa laita.
     
  21. Valkosipuli Vierailija

    Maidossa keitettyä kokeiltu. Hyvää tuli ja sitruuna + valkosipuli sopi liemeen mainiosti yhteen. Kuorta raastaessa kannattaa muistaa että raastaa vain sen keltaisen pinnanmukaan. Muuten tulee kitkerää.

    Keitetty 2h + jäi vielä kuumaan maitoon uiskentelemaan 1,5h joten ehkä siksi tuli aika kuivakasta. Mutta kun keitti liemestä kastikkeen niin se kostutti lihan nieltäväksi. Mureaa oli ainakin.
     
  22. kontteri Vierailija

     
  23. Jx

    liittynyt:
    03.07.2006
    Viestejä:
    20 638
    Saadut tykkäykset:
    0
     
  24. matala lämpö Vierailija

     
  25. Kuperkeikka Vierailija

     

Jaa tämä sivu