Raskaus ja D-vitamiini

  • Viestiketjun aloittaja Omega 3
  • Ensimmäinen viesti
Omega 3
"""D-vitamiinin puutos raskaana olevilla naisilla Yhdysvalloissa ja valtaosassa maailmaa on epidemian luonteinen. J. M. Leen, M.D., Ph.D., ja muiden tutkimus totesi 50 % äideistä ja 65 % näiden vastasyntyneistä kärsivän D-vitamiinin puutoksesta, vaikka useimmat äidit ottivat D-vitamiinia sisältävää vitamiinia ennen synnytystä.

Sikiö käyttää äidin D-vitamiinia ja siksi vitamiinin tarve raskauden aikana lisääntyy. Äidin vitamiinipitoisuus tahtoo laskea kolmannessa raskauden vaiheessa. Tämä pitää erityisesti paikkansa, jos tämä osa raskaudesta sattuu talviaikaan. Tutkimukset osoittavat, että 25D mitattuna napanuorasta synnytyshetkellä on noin 80 % äidin veritasosta.

Ankara puutos raskauden aikana voi luonnollisesti johtaa riisitautiin vastasyntyneellä, mikä johtuu lapsen luuston mineraalien vähyydestä. Erään toisen tutkimuksen mukaan mitä korkeampi äidin 25D-taso, sitä alempi on raskauskouristuksen esivaiheen todennäköisyys. Eläinkokeet osoittavat, että D-vitamiinin puutos vaurioittaa pysyvästi sikiön aivoja.

Tutkimukset osoittavat selvästi, että nykyinen suositus 400 ky/päivä on riittämätön raskauden aikana eikä nosta merkittävästi napanuoran D-vitamiinitasoa. Valitettavasti useimmissa ennen synnytystä nautittavissa vitamiineissa ei ole enempää kuin 400 ky. Hiljattain tehty tutkimus osoitti, että raskaana olevilla naisilla, jotka ottivat 800 ky D-vitamiinia alkaen viikosta 27 synnytykseen asti, oli edelleen alle 20 ng/ml. Lapsen taso oli varmasti myös alhainen.

Kun tämä kirja oli menossa painoon, ilmestyi uusi artikkeli D-vitamiinista ja raskaudesta. Lääkärit seurasivat 253:a synnytystä bostonilaisessa sairaalassa 2005-2007. Kun lääkärit kontrolloivat muita variaabeleja, he totesivat, että alhaisen D-vitamiinitason (alle 15 ng/ml) omaavat naiset joutuivat neljä kertaa todennäköisemmin keisarinleikkaukseen kuin naiset, joilla oli vähemmän puutosta D-vitamiinista.

Mielipiteeni on, että raskauden aikana naisten tulisi tarkistuttaa D-vitamiinitasonsa noin joka kolmas kuukausi, ja heidän lääkärinsä pitäisi hoitaa heitä ylläpitämään yli 30 ng/ml:n tason ja mieluummin yli 40 ng/ml. Joissakin tilanteissa 4000-5000 ky:ä D-vitamiinia päivässä saattaa olla välttämätön normalisoimaan äidin D-vitamiinin niin, että se on vähintään yli 30 ng/ml."""

40 ng/ml = 100 nmol/l

D-vitamiinin annostus
 
Niin ja?
Mitä uutta tuossa oli? Raskaana oleville suositellaan päivittäin otettavaksi D-vitamiinia ympäri vuoden, kuten nykyään jo ihan kaikille suomalaisille. Vanha suositus oli että vain piemänä aikana lokakuusta kevääseen, se on jo vanhaa suositusta siis, uusi on että kaikille päivittäin.

Lapsillehan annetaan neuvolassakin D-vitamiinilisää jota käsketään antaa joka päivä. Ei siinä mitään kolmen kuukauden välein tarkistuksia tarvita. Eikä tarvitse pelätä jos saa vähän liikaa D-vitamiinia, se ei sitten vaan imeydy.
 
D:tä syövä
Mitä uutta tuossa oli? Raskaana oleville suositellaan päivittäin otettavaksi D-vitamiinia ympäri vuoden
10µg/vrk
ja vauvoille huonoa D2-vitamiinia

"""Raskaana oleva nainen tarvitsee D-vitamiinia 100 mikrogrammaa (µg) päivässä. Se vähentää ensisynnyttäjien raskausmyrkytyksen (pre-eklampsian) riskiä noin neljänneksellä, osoittaa yli 23 000 naisen tutkimus Norjan kansanterveyslaitokselta. Myös Kanadassa British Columbian yliopisto tutkii raskaana olevien naisten D-vitamiinilisää.

- Nämä tulokset ovat sopusoinnussa muiden raporttien kanssa D-vitamiinin suojavaikutuksesta raskausmyrkytyksessä, kirjoittavat tutkijat.

Pre-eklampsian oireena on naisen verenpaineen kohoaminen ja virtsaan alkaa erittyä valkuaista, mikä merkitsee munuaisvauriota. Maailmanlaajuisesti raskausmyrkytys aiheuttaa vuosittain noin 60 000 kuolemaa.

Vitamin D Supplementation and Reduced Risk of Preeclampsia i... : Epidemiology

D-vitamiini ja insuliiniresistenssi

Helmikuussa 2010 julkaisussa tutkimuksessa Uudessa-Seelannissa 42:lle insuliiniresistentille naiselle annettiin D-vitamiinia 100 µg päivässä ja 39 naiselle lumevalmistetta. [Huom! Suomessa viranomaissuositus on vain 7,5 mikrogrammaa päivässä, mikä ei toteudu.] Koehenkilöiden seerumin D-vitamiinin pitoisuus (meillä merkitään S-D-25) nousi keskimäärin 21 nmol/l:sta tasolle 75 nmol/l ja samalla paranivat insuliinisensitiivisyyttä ilmaiseva HOMA-arvo sekä paastoinsuliiniarvo. Suurin arvojen paraneminen tapahtui naisilla, joiden S-D-25 nousi tasolle 80-119 nmol/l tai korkeammalle. British Journal of Nutrition 2010, 103:549-555http://20.fi/4017

Tämäkin raportti vahvistaa käsitystä, että diabeetikon tulee mittauttaa verensä S-D-25 ja jos se on alle 80 nmol/l (USA:n ja mm. Espanjan mittayksiköin alle 32 ng/ml), niin silloin tarvitaan reilusti D-vitamiinia. Pekka Puskan johtama valtion ravitsemusneuvottelukunta on patavanhoillinen ja kytköksissä vahavsti lääketeollisuuteen."""
 
Viimeksi muokattu:
d:n syöjä
ymmällään
Hirveän hankala raskaana olevana olla perillä näistä kaikista suosituksista ja uutusstiedoista juuri D-vitamiiniin, omega-3-rasvahapppoihin, foolihappoon ym. liittyen.

Huhuja kyllä on, että D-vitamiini olisi paljonkin luultua tärkeämpi "hormoni" ja saannin pitäisi olla nykyistä huomattavasti suurempaa. MUTTA: D-vitamiinin liikasaanti voi johtaa kuitenkin myrkytykseen ja isoista annoksista D-vitamiinia ei ole kokemusta raskaanaolevilla ja heidän syntyvillä lapsillaan. Itse olen ottanut koko raskauden D-vitamiinia Multi-Tabs RAskauden mukana ja kalkkitabletin mukana siten, että annos on ollut päivälle 10 mikrogrammaa. Lisäksi juon D-vitaminoitua maitoa, käytän D-vitaminoitua margariinia ja syön 2 kertaa viikossa rasvaista kalaa.

Samoin olen ihan ymmälläni noista omegoista. Niistäkin puhutaan paljon ja positiivisesti, mutta totuus on, ettei niitäkään ole tutkittu raskaana olevilla. Onko valmisteissa ympäristömyrkkyjä? Mistäpä senkään tietää. Omega-3-asian olen omalta kohdaltani ratkaissut nauttimalla kala-aterian 2 krt viikossa ja joko rkl rypsiöljyä tai Lysi forte-kapselin päivässä.

Foolihaposta oli muuten vasta tutkimus, että raskauden aikainen ylenmääräinen saanti lisää lapsen astmariskiä. Folirenit lopetin rv 20:lla sen vuoksi, nyt vain normaali terveellinen ruokavalio ja 1 Multi-Tabs Raskaus.
 
peace...
Jos syö monipuolista sekaruokaa, ei kyllä ole mitään suuren suurta vaaraa kärsiä mistään vitamiinien puutostaudista. Toki jos ei esim. käytä kauheasti maitotuotteita, kannattaa kalsiumia syödä ja tuota D-vitamiinia talvella. Monivitaamineista ei tule kuin hyvä mieli, eli niistä tableteista ei ehdi imeytyä kehoon kuin murto-osa ja kuka sen sitten tietää, mikä osa?

Muutenkin ruoka on tärkein vitaaminien ja hivenaineiden lähde, koska ruoasta imeytyy ravintoaineet kehoon ihan eri tavalla kuin jostain pillereistä.
 
deetä syövä
D-vitamiini, vuosisadan terveystekijä!

"""Suomalaisille suunnattujen D-vitamiinisuositusten kehitys on Antti Heikkilän mukaan varsin kummallinen. 1960-luvulla suositukset olivat määrältään kymmenkertaiset nykypäivään verrattuna.

− 1960-luvulla D-vitamiinisuositukset olivat 100−125 µg vuorokaudessa kaiken ikäisille. Määriä on vähitellen laskettu. Syytä tähän ei tiedetä.

− Kuitenkaan 60-luvulta ei ole mitään merkkejä D-vitamiinimyrkytyksistä, Heikkilä sanoo kuitaten yleisen pelon siitä, että vitamiinia tulee nauttineeksi liikaa.

Nykyisten D-vitamiinisuosituksien kohdalla 95 prosenttia niihin pohjautuvasta tiedosta on peräisin 2−3 vuoden takaa.

− Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ei seuraa lainkaan aikaansa; järjestelmä on vanhoillinen, Heikkilä kritisoi.

Näkyvät seuraukset


D-vitamiinipuutoksen ja osteoporoosin yhteys on tunnettu tosiasia. Nykyisillä, liian matalilla D-vitamiinisuosituksilla on muitakin seurauksia, joihin Heikkilä haluaa kiinnittää huomiota.

− Tällä hetkellä tiedetään tutkimuksen myötä, että jos veressä on riittävä D-vitamiinitaso, se ehkäisee yli 70-prosenttisesti eturauhas-, rinta- ja paksusuolensyöpää. Suomen suosituksilla kukaan ei pääse näihin lukuihin.

Riittämättömien suosituksien myötä oheiskärsijöiksi ovat joutuneet myös lapset.

− Suositusten pienentämisellä on suora korrelaatio lasten diabeteksen lisääntymiseen. Miten konsulit selittävät tämän äideille, Heikkilä jyrisee."""

24.5 Hyvä olo - Studio55
 
D3
D-vitamiinin terveysvaikutukset voivat olla huomattavan laajat!

D-vitamiinin vaikutukset ihmisen terveyteen saattavat olla huomattavan laajat, Oxfordin yliopiston geenitutkimus vihjaa. Sen mukaan D-vitamiini vaikuttaa mm. MS-tautiin, nuoruustyypin diabetekseen ja Crohnin tautiin liittyviin geeneihin sekä yli 200 muuhun geeniin.

Genome Research -lehdessä tutkijat kertovat DNA-sekvensoinnin avulla löytäneensä ihmisen genomista 2 776 paikkaa, joihin D-vitamiinin reseptoriproteiini sitoutuu, ja havaitsivat niiden kasautuvan monien autoimmuunitauteihin liittyvien geenien lähettyville. Havainto viittaa siihen, että D-vitamiini saattaa vaikuttaa mm. SLE-taudin (systeeminen lupus erythematosus), nivelreuman ja useiden syöpien syntyyn.

Tutkijat havaitsivat lisäksi D-vitamiinin vaikuttavan huomattavasti 229 geenin aktiivisuuteen, joista mm. IRF8-geeni on yhdistetty MS-tautiin ja PTPN2 nuoruustyypin diabetekseen ja Crohnin tautiin.

Tulosten käytännön merkitys on vielä epäselvä, mutta ne vahvasti viittaavat siihen, että D-vitamiini vaikuttaa hyvin monien sairauksien kehittymiseen.


Ruoansulatuskanava - Uutiset - Poliklinikka.fi
 
D-vitamiini
D:n syöjä
Etenkin tytöillä olisi aivan hemmetin tärkeetä 25 ikävuoteen asti pitää D-vitamiinin saanti riittävänä vuoden ympäri. Vaihdevuosista alkavaa osteoporoosiriskiä saadaan vähennettyä näin melkoisesti.
 
akuuttia
D-vitamiini Suomen talvessa
”Italialaisena olen tottunut aurinkoon ja lämpöön, joten nyt kun olen talven täällä Suomessa, pitäisikö minun käyttää D-vitamiinia?”

Kun aurinko paistaa 45 leveysasteen eteläpuolella – vaikkapa Italiassa – saa ulkona valtavan määrän D3-vitamiinia aivan ilmaiseksi.

Jos oleilee uimapuvussa auringossa ilman suojavoiteita juuri niin kauan (ehkä 15min), että iho alkaa hivenen punottaa, on saanut noin 10000–20000 yksikköä eli 250–500 mikrogrammaa D3-vitamiinia kertaheitolla. Mutta myrkytystä ei tule, koska vitamiinia hajotetaan samaa tahtia.

D3, tulipa se sitten iholta tai tableteista, kuljetetaan maksaan, jossa se hajotetaan kalsidioliksi, joka on D-vitamiinin varastohormoni. Siis meidän D-vitamiinitankit ovat täynnä kalsidiolia, joka voidaan mitata verenkierrosta. Arvo kertoo varastojen tilasta. Kalsidioli muutetaan sitten munuaisissa uudelleen D3:ksi ja sieltä se sitten kulkeutuu kaikkialle tappelemaan syöpiä vastaan, pitämään luita kunnossa ja estämässä Alzheimeria sun muita tauteja.

Etelä-Italiassa normaalisti elävien ihmisten kalsidiolin taso on 100-200nmol/l, joka on ilmeisesti se ihanteellisin taso. Mutta tuo taso alkaa laskea kohti suomalaista tasoa ja on parissa kuukaudessa meidän tasollamme.

Toisin sanoen, kyllä D-vitamiinia tarvitaan lisää. Mutta paljonko on riittävästi, siitä ei ole yhtenevää näkemystä. Itse olen vakuuttunut siitä mitä professori Ilari Paakkari on vasta Duodecim-lehdessä kirjoittanut, eli jotta me pääsisimme tuolle ”normaalille” eteläitalialaiselle tasolle, me tarvitsemme enemmän kuin nykyiset suositukset opastavat, jopa tuollainen 50–100 mikrogrammaa eli 2000–4000 yksikköä päivässä.

Mutta todettakoon että ravitsemusneuvottelukunnan suositus, se virallinen siis, on paljon tuota pienempi, 400ky eli 10 mikrogrammaa.

Akuutin Omalääkäri | yle.fi
 
RUTKASTI
RUTKASTI LISÄÄ D-VITAMIINIA!

Viralliset suositukset eivät riitä, väittävät monet lääkärit. He määräisivät jokaiselle suomalaisille D-vitamiinipurkin kouraan ja nostaisivat annoksen moninkertaiseksi. Nyt virallinen aikuisten saantisuositus on 7,5 mikrogramma vuorokaudessa.

Erkki Antila on työterveyslääkäri ja biologi. Antilan mielestä suositusten mukaiset D-vitamiiniannokset eivät riitä. Ihmeellistä, ettei kansanterveydestä olla tämän kiinnostuneempia. Suuremmat määrät D-vitamiinia torjuisivat valtaosan suomalaisista kansantaudeista. D-vitamiini estää esimerkiksi reumatauteja, lapsuusajan diabetestä ja MS-tautia. Nykysuosituksilla pystytään torjumaan vain riisitauti.


A-talk | A-tuubi
 

Yhteistyössä