Hae Anna&Ellit-sivustolta

Tortut

Viestiketju osiossa 'Juhlaruoka' , käynnistäjänä Saparopää, 04.12.2005.

  1. Saparopää Vierailija

    Millä ihmeellä te saatte joulutorttujen sakarat pysymaan paiston aikana kiinni? Tuhat ja yksi temppua on kokeiltu eikä mikään tunnu auttavan. Ja jos joku sattuisi sitten kuin ihmeenkaupalla onnistunaan, niin luumuhillo varmasti leviää ja pilaa sen!!!!
     
  2. tara Vierailija

    Yleensä painan kaksi sakaraa toisiinsa vasten tiukasti ja sitten vielä puristan yhteen aiemmin yhteen painetut sakarat. Tällä tavoin yleensä sakarat pysyvät yhdessä, mutta ne pitää tosiaan puristaa yhteen melko kovin.

    Yksi keino on myös ""liimata"" sakarat kiinni vedellä. Vedellä liimaan yleensä pasteijoiden reunat.
     
  3. marja Vierailija

    Puristan tiukasti ja käytän vielä vettä. Hillon laitan vasta taitettujen sakaroiden päälle.
    Ärsytti aina ennen, kun kaikki oli epämääräisiä, auenneita möhkäleitä:)
     
  4. iisi Vierailija

    En ole vuosikausiin tehnyt niitä sakaroita. Laitan sen neliön keskelle köntin luumua ja voitelen sen ympäriltä ja uuniin. Sama kai se minkä muotoisia ne tortut on.
     
  5. MM Vierailija

    Sakarat vedellä liimaten ensin kiinni ja hillo siihen päälle.
     
  6. Xena Vierailija

    Tein juuri eilen ensimmäiset joulutortut. Ihan kokeeksi tein muutaman ""perinteisen"", eli ensin hillo ja sitten sakarat kiinni - aukesivat uunissa kun en jaksanut tarpeeksi hyvin yrittää rutistella niitä kiinni.

    Muut tortut tein hyväksihavaitsemallani tavalla, eli ensin taittelin sakarat kiinni, sitten voitelin tortut kananmunalla. Kananmuna jo sitoo sakaroita kiinni ja lopuksi lisäsin hillon päällimmäiseksi - eivät auenneet vaan nättejä tuli.
     
  7. marja Vierailija

    Mukavampi voidellakin, kun ei hilloa ei vielä ole laitettu.
     
  8. jesse Vierailija

    Kerään kaikki neljä sakaraa yhteen, nipistän kovasti, pyöräytän muutaman kerran ympäri ja painan hillon päälle (eli hillo tulee sakaroiden alle.) Eivät aukea.
     
  9. Terhi Vierailija

    Hillo keskelle, sakarat yhteen ja puolitettu coctailtikku paiston ajaksi sitomaan sakarat. Kauniita torttuja tulee, kun sakarat eivät aukene.
     
  10. Tupuna Vierailija

    Vanha hyväksi havaittu konsti on laittaa tulitikku(raapaistu sellainen) tökättynä sakaroitten läpi, eipä aukea enää sakarat...
     
  11. Senja Vierailija

    Miten ihmeessä te kaikki onnistutte saamaan tortunsakarat aukeamaan uunissa? Minulla ei ole ikinä auennut, ei kertaakaan..?!

    Itse teen näin: leikkaan veitsellä ensin voitaikinalevyn puoliksi. Kumpaankin puolikkaaseen teen joka kulmaan pitkät viillot sisäänpäin. Keskelle lusikallinen hilloa. Sitten nostan ja taitan yhden sakaran, sitten toisen, ja litistän sen sisäkulman ensimmäiseen, sitten kolmannen jonka litistän edellisten muodostamaan kasaan jne. Kun kaikki on yhdessä keskeltä kiinni ja litistettynä, painan keskikohdan alas hilloon. Siinä se. Voitelen, ja uuniin. Ei mitään vedellä ym. pelleilyä. Eikä tosiaan ole kertaakaan auennut.

    Mutta pitää tehdä kuivin sormin, itse olen huomannut että voitaikinapiirakat ym. eivät halua mennä yhtä tiukasti kiinni jos kädet ovat märät tai jostakin tulee taikinalle vettä. Silloin pitää kuivata vähän talouspaperilla ja johan taas onnistuu. Taikina itsessään on pakasteesta sulaneena jo tarpeeksi kosteaa että pysyy kiinni.
     
  12. täh? Vierailija

    Pitää munki tässä ihan ihmetellä, jos sakarat ""painaa"" hilloon niin eiks se pursuu yli? Käytän valmislevyjä vain ennen joulua. Varsinaiset joulutortut teen rahkavoitaikinasta itse.
     
  13. täh? jatkaa Vierailija

    Jos joku ei vielä tiedä, niin rahkavoitaikinaan laitetaan yhtä paljon voita, maitorahkaa ja jauhoja. Nostattamiseen vähän leivinjauhetta. Ei aukee sakarat uunissa ja tulee ihanan pehmeitä ja ""karisemattomia"" torttuja.
     
  14. Leipuri Vierailija

    Liimaa munalla ne sakarat yhteen. Itselläni kyllä pysyy ilman mitään konsteja. Painan vaan tarpeeksi kovaa ne sakarat yhteen.
     
  15. taito Vierailija

    taidolla se onnistuu... tiedän kyllä mikä vika sun leipomisessas on...
     
  16. matte Vierailija

    Erikeeperillä onnsituu aina.
     
  17. palle Vierailija

    Eipäs kun pari palavaa tulitikkua... ja kun ovat lopuun palaneet, laitetaan uudet...
     

Jaa tämä sivu