Eviran sivuilla sanotaan näin:
Listerioosin suhteen riskielintarvikkeina pidetään kuumentamatta syötäväksi tarkoitettuja tuotteita, joilla on pitkä myyntiaika ja joissa listeria pystyy lisääntymään. Tähän ryhmään kuuluvat erityisesti tyhjiöpakatut, kylmäsavustetut ja graavisuolatut tuotteet, joiden valmistusprosessi ei tuhoa listeriaa.
Lisäksi siellä sanotaan näin:
L. monocytogenes -bakteeri on elintarviketuotannon kannalta ongelmallinen, koska se on yleinen ympäristössä ja se sietää poikkeuksellisen hyvin erilaisia ääriolosuhteita. L. monocytogenes -bakteeria on maaperässä, kasveissa ja eläimissä. Siksi sitä on todettu maidosta ja maitotuotteista, lihasta ja lihatuotteista, kalasta ja kalatuotteista sekä vihanneksista. Se pystyy lisääntymään +0-45 C asteen lämpötiloissa, pH-alueella 4.4-9.4 sekä hapettomissa ja hapellisissa olosuhteissa. Bakteeri sietää korkeita suolapitoisuuksia (jopa 25 %) ja pystyy lisääntymään vielä 10 % suolapitoisuudessa. Listeria tuhoutuu kuumennettaessa (>+72 C astetta), mutta kypsennettyihin tuotteisiin se voi joutua jälkisaastutuksena, esimerkiksi viipaloinnin yhteydessä.
Elintarviketuotannon ja elintarvikkeiden säilytyksen kannalta erityisen ongelmallista on, että L. monocytogenes pystyy lisääntymään jääkaappilämpötiloissa.
Eli kyllä mä vetäisin sen johtopäätöksen, että ei sillin valmistusprosessi tuhoa ainakaan listeriaa, eikä myöskään estä sen lisääntymistä. Pitkä säilyvyys purkissa voisi olla syy jättää se syömättä. Raaoista kaloista ei ainakaan Eviran sivuilla mainittu mitään eli raakaa tuoretta kalaa voisin syödä, mutta nimenomaan tyhjiöpakatut jättäisin väliin. Eikös sillipurkitkin ole tyhjiöpakkauksia? Nehän säilyvät avaamisen jälkeen enää 1-2 viikkoa (ainakin Abban sivujen mukaan).